info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyŠvestkový koláč z kynutého těsta

Švestkový koláč z kynutého těsta

Švestkový koláč z kynutého těsta

Ingredience:

těsto:
  • 42 g droždí,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 250 ml mléka,
  • 600 g hladké mouky,
  • špetka soli,
  • 2 vejce,
  • kůra z poloviny citronu,
  • 100 g másla,
maková náplň:
  • 200 ml mléka,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 50 g másla,
  • 200 g máku,
  • 1 lžička skořice,
  • 50 ml rumu;
drobenka:
  • 80 g hrubé mouky,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 50 g másla,
  • 1 balíček vanilkového cukru
 
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do mísy prosejeme mouku. Přidáme cukr, sůl, vejce, citronovou kůru, kvásek a zbylé mléko a zlehka propracujeme. Pak přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Zpracované těsto poprášíme moukou a necháme 40 minut kynout. Mezi tím švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Připravíme makovou náplň. Mléko svaříme s cukrem, máslem a mletým mákem. Po uvaření přidáme skořici a rum. Vykynuté těsto rozprostřeme do pekáče. Naplníme ho makovou náplní a na ní vyskládáme čtvrtky švestek slupkou dolů. Z mouky, cukru a másla zpracujeme drobenku a rozprostřeme ji na povrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 25 minut.
 

Budou se vám hodit: