Svatomartinské rohlíčky

Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou


Budete potřebovat:

 

  • 450 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 7 lžic oleje
  • 1 vejce a 1 bílek
  • voda (asi 7 lžic)
  • 2-3 hrsti plátkových mandlí


Na nádivku:

 

  • 200 ml mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 80 g mletých piškotů
  • 70 g pískového cukru
  • 30 g medu
  • 1-2 lžíce rumu


Postup:

Nejprve udělejte ořechovou nádivku. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a asi 5 minut prohřejte. Poté vmíchejte ostatní suroviny a po 1 minutě odstavte z plotny a nechte vychladnout. Ze všech surovin na rohlíky (kromě plátkových mandlí) uhněťte těsto. Rozválejte ho, nakrájejte na větší trojúhelníky, doprostřed každého dejte část ořechové náplně a srolujte od delší strany do rohlíku. Každý zahněte do podkovy a pod čistou utěrkou nechte 30 - 40 minut kynout. Pak pomašlujte bílkem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut.

Rohlíčky jsou lahodné, i když je upečete bez náplně.

 

Může se vám hodit: