Sakrajda

Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 220 g moučkového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 vejce + 1 na potření
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3 lžičky perníkového koření
- 60 g změklého másla + na pokropení
- 2 lžíce rumu + na pokropení
- 2 lžíce mléka
- 300 g švestkových povidel
- 100 g najemno + 40 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 50 g najemno nasekaných pekanových ořechů
Postup:
Do mísy nasypejte mouku, kypřicí prášek a perníkové koření. Přidejte cukr, med, javorový sirup, dvě rozšlehaná vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, zřeďte ho 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechejte ho přes noc odležet. Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5 mm. Plát těsta potřete povidly, posypejte najemno nasekanými vlašskými a pekanovými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Závin potřete rozšlehaným vejcem a posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30–40 minut. Po upečení závin pokropte rozpuštěným máslem s rozmíchanou troškou rumu. Podávejte ho posypaný cukrem.
Inspirujte se:
0

















