Recepty pro kontaktní gril
Pro rychlou přípravu pokrmů slouží kontaktní gril, který využívá kombinaci vyhřívacích desek a tlaku. Jedná se o velice univerzálního kuchyňského pomocníka, na němž připravíte vše od ryb přes maso až po zeleninu. Vzhledem k tomu, že se při vaření používá vskutku minimum oleje, obědy i večeře jsou mnohem zdravější.
Kontaktní gril se běžně používá v restauracích a bistrech, ale nezastupitelné místo má i v mnoha domácnostech. Připravili jsme pro vás rychlé a dobré recepty na kontaktní gril. Inspirujte se.
Kontaktní gril se běžně používá v restauracích a bistrech, ale nezastupitelné místo má i v mnoha domácnostech. Připravili jsme pro vás rychlé a dobré recepty na kontaktní gril. Inspirujte se.

Kontaktní gril PRESIDENT
Předtím, než se pustíte do samotného vaření, se seznamte s naším elektrickým kontaktním grilem. Jedná se konkrétně o kontaktní gril PRESIDENT, který zvládne udělat toasty i panini, grilovanou rybu i mořské plody, vysoký steak i šťavnatou zeleninu. Umí opékat z obou stran, ale zvládá i klasické barbecue grilování. Jednoduše gril rozevřete a získáte dvojnásobnou grilovací plochu.
Grilovací desky jsou opatřeny antiadhezním povlakem a jsou zcela odnímatelné, což oceníte při čištění grilu. Samozřejmě nechybí ani zásobník na zachycení výpeku a mastnoty.
Grilovací desky jsou opatřeny antiadhezním povlakem a jsou zcela odnímatelné, což oceníte při čištění grilu. Samozřejmě nechybí ani zásobník na zachycení výpeku a mastnoty.
Grilovaný platýs s bazalakovo-šalotkovým máslem

Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku čerstvých bazalkových listů
- 1 velká šalotka nasekaná nahrubo
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 170 g filetů z platýse
- extra panenský olivový olej
- špetka soli a pepře
Postup
- Bazalku a šalotku nasekejte najemno. Použít k tomu můžete strunový sekáček HANDY. Do misky s bazalkou a šalotkou přidejte 2 lžíce másla a zpracovávejte směs, dokud se ingredience nespojí. Nakonec do másla vmíchejte citronovou kůru a dochuťte ho špetkou solí.
- Rozevřete kontaktní gril na barbecue grilování a rozehřejte ho. Rybí filety potřete z obou stran olivovým olejem a ochuťte je trochou soli a pepře. Platýse grilujte z každé strany asi 4 minuty.
- Filety poté přendejte na talíř a ihned je potřete bazalkovo-šalotkovým máslem.
Grilované vepřové kotlety se sójovou omáčkou

Ingredience
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku rýžového octu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 vepřové kotlety s kostí silné cca 1,2 cm
- špetka soli
- jemné bylinky (například máta a koriandr)
- nakrájené papričky jalapeños
Postup
- V malé skleněné míse smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet a třtinový cukr.
- Vidličkou propíchněte vepřové kotlety a vložte je do vakuového uzavíratelného sáčku. Přidejte k nim polovinu marinády, a pak sáček uzavřete a jemně ho promněte v rukách, aby se marináda dostala na kotlety ze všech stran. Zbylou marinádu odložte stranou.
- Kotlety nechte alespoň 10 minut odležet, nebo je dejte do lednice na 24 hodin.
- Připravte kontaktní gril. Vepřové kotlety vyjměte z marinády, lehce je ještě osolte a položte na gril. Občas je zkontrolujte a podle potřeby na ně přilívejte zbylou marinádu, dokud nejsou propečené (asi 6 až 8 minut).
- Těsně před podáváním maso posypte jemnými bylinkami a papričkami jalapeños.
Lepkavé kuře na grilu

Ingredience na barbecue koření
- 1/4 hrnku uzené papriky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 a 1/2 lžičky kajenského pepře
Ingredience na kuřecí stehna
- 12 kuřecích stehen s kůží a kostí
- kůra a šťáva ze 2 citronů
- 4 lžičky soli
- 5 lžic grilovacího koření
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3/4 hrnku kečupu
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce černé melasy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce pálivé omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
Postup na barbecue koření
V malé misce smíchejte papriku, cukr, chilli, sušený česnek a kajenský pepř. Připravte si asi 1/2 hrnku takového koření.
Postup na kuře
- Ve velké míse smíchejte kuřecí stehna s citronovou kůrou a šťávou. Stehna osolte, okořeňte 4 lžícemi připraveného barbecue koření, a nakonec je přikryjte a nechejte odležet alespoň 2 hodiny v lednici.
- Ve středně velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte na něm cibuli a česnek. Po cca 3 minutách do hrnce přidejte třtinový cukr a za stálého míchání směs vařte, dokud cukr neztmavne.
- Přisypte do hrnce ještě 1 lžíci barbecue koření. Jakmile se koření rozvozní, dejte do hrnce kečup, a ještě ho lehce povařte. Nakonec do připravované omáčky vmíchejte ocet, melasu, hořčici, pálivou omáčku a worcestrovou omáčku. Omáčku přiveďte k varu a povařte ji za stálého míchání asi 2 minuty.
- Jakmile je omáčka uvařená, nechte ji 5 minut vychladnout, přendejte ji do mixéru a rozmixujte ji do hladka.
- Připravte kontaktní gril Tescoma a na grilovací plochu rozložte kuřecí stehna. Důkladně je propečte a podávejte třeba s grilovanou zeleninou anebo zeleninový salátem.
Panini s prosciuttem a sýrem

Ingredience
- 3 lžíce hořčice
- 4 ks panini rozdělené na polovinu
- 12 tenkých plátků prosciutta
- 6 plátků sýru provolone
- 2 zavařené červené papriky nakrájené na proužky
- 2 hrnky čerstvých bazalkových listů
- extra panenský olivový olej
Postup
- Panini rozřízněte na polovinu a vždy na jednu stranu naneste rovnoměrnou vrstvu hořčice. Plátky prosciutta nakrájejte na několik částí a položte je na hořčici. Každý plátek sýru zase rozkrojte na polovinu a položte ho na prosciutto. Potom na prosciutto dejte papriku a lístky bazalky, a nakonec přiložte horní polovinu panini.
- Z obou stran panini potřete olivovým olejem a dejte ho do kontaktního grilu. Jakmile se sýr rozpustí, panini naservírujte na talíř, rozkrojte ho na polovinu a podávejte teplé.
Co se vám bude hodit?
Líbí se vám na kontaktní gril recepty, které jsme pro vás připravili? Podívejte se i na naše video, ve kterém představujeme náš kontaktní gril. Třeba ten svůj starý vyměníte za nový.
0

















