info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyRecepty pro kontaktní gril

Recepty pro kontaktní gril

Recepty
22. 11. 2023
Pro rychlou přípravu pokrmů slouží kontaktní gril, který využívá kombinaci vyhřívacích desek a tlaku. Jedná se o velice univerzálního kuchyňského pomocníka, na němž připravíte vše od ryb přes maso až po zeleninu. Vzhledem k tomu, že se při vaření používá vskutku minimum oleje, obědy i večeře jsou mnohem zdravější.

Kontaktní gril se běžně používá v restauracích a bistrech, ale nezastupitelné místo má i v mnoha domácnostech. Připravili jsme pro vás rychlé a dobré recepty na kontaktní gril. Inspirujte se.
 Kontaktní gril PRESIDENT - obrázek

Kontaktní gril PRESIDENT

Předtím, než se pustíte do samotného vaření, se seznamte s naším elektrickým kontaktním grilem. Jedná se konkrétně o kontaktní gril PRESIDENT, který zvládne udělat toasty i panini, grilovanou rybu i mořské plody, vysoký steak i šťavnatou zeleninu. Umí opékat z obou stran, ale zvládá i klasické barbecue grilování. Jednoduše gril rozevřete a získáte dvojnásobnou grilovací plochu.

Grilovací desky jsou opatřeny antiadhezním povlakem a jsou zcela odnímatelné, což oceníte při čištění grilu. Samozřejmě nechybí ani zásobník na zachycení výpeku a mastnoty.

Grilovaný platýs s bazalakovo-šalotkovým máslem

Ingredience
  • 1 a 1/2 hrnku čerstvých bazalkových listů
  • 1 velká šalotka nasekaná nahrubo
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 170 g filetů z platýse
  • extra panenský olivový olej
  • špetka soli a pepře
Postup
  1.  Bazalku a šalotku nasekejte najemno. Použít k tomu můžete strunový sekáček HANDY. Do misky s bazalkou a šalotkou přidejte 2 lžíce másla a zpracovávejte směs, dokud se ingredience nespojí. Nakonec do másla vmíchejte citronovou kůru a dochuťte ho špetkou solí.
  2. Rozevřete kontaktní gril na barbecue grilování a rozehřejte ho. Rybí filety potřete z obou stran olivovým olejem a ochuťte je trochou soli a pepře. Platýse grilujte z každé strany asi 4 minuty.
  3. Filety poté přendejte na talíř a ihned je potřete bazalkovo-šalotkovým máslem.

Grilované vepřové kotlety se sójovou omáčkou

Ingredience
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 1/4 hrnku rýžového octu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 vepřové kotlety s kostí silné cca 1,2 cm
  • špetka soli
  • jemné bylinky (například máta a koriandr)
  • nakrájené papričky jalapeños
Postup
  1. V malé skleněné míse smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet a třtinový cukr.
  2. Vidličkou propíchněte vepřové kotlety a vložte je do vakuového uzavíratelného sáčku. Přidejte k nim polovinu marinády, a pak sáček uzavřete a jemně ho promněte v rukách, aby se marináda dostala na kotlety ze všech stran. Zbylou marinádu odložte stranou.
  3. Kotlety nechte alespoň 10 minut odležet, nebo je dejte do lednice na 24 hodin.
  4. Připravte kontaktní gril. Vepřové kotlety vyjměte z marinády, lehce je ještě osolte a položte na gril. Občas je zkontrolujte a podle potřeby na ně přilívejte zbylou marinádu, dokud nejsou propečené (asi 6 až 8 minut).
  5. Těsně před podáváním maso posypte jemnými bylinkami a papričkami jalapeños.

Lepkavé kuře na grilu

Ingredience na barbecue koření
  • 1/4 hrnku uzené papriky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 a 1/2 lžičky kajenského pepře
Ingredience na kuřecí stehna
  • 12 kuřecích stehen s kůží a kostí
  • kůra a šťáva ze 2 citronů
  • 4 lžičky soli
  • 5 lžic grilovacího koření
  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3/4 hrnku kečupu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce černé melasy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce pálivé omáčky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
Postup na barbecue koření
V malé misce smíchejte papriku, cukr, chilli, sušený česnek a kajenský pepř. Připravte si asi 1/2 hrnku takového koření.
 
Postup na kuře
  1. Ve velké míse smíchejte kuřecí stehna s citronovou kůrou a šťávou. Stehna osolte, okořeňte 4 lžícemi připraveného barbecue koření, a nakonec je přikryjte a nechejte odležet alespoň 2 hodiny v lednici.
  2. Ve středně velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte na něm cibuli a česnek. Po cca 3 minutách do hrnce přidejte třtinový cukr a za stálého míchání směs vařte, dokud cukr neztmavne.
  3. Přisypte do hrnce ještě 1 lžíci barbecue koření. Jakmile se koření rozvozní, dejte do hrnce kečup, a ještě ho lehce povařte. Nakonec do připravované omáčky vmíchejte ocet, melasu, hořčici, pálivou omáčku a worcestrovou omáčku. Omáčku přiveďte k varu a povařte ji za stálého míchání asi 2 minuty.
  4. Jakmile je omáčka uvařená, nechte ji 5 minut vychladnout, přendejte ji do mixéru a rozmixujte ji do hladka.
  5. Připravte kontaktní gril Tescoma a na grilovací plochu rozložte kuřecí stehna. Důkladně je propečte a podávejte třeba s grilovanou zeleninou anebo zeleninový salátem.

Panini s prosciuttem a sýrem

Ingredience
  • 3 lžíce hořčice
  • 4 ks panini rozdělené na polovinu
  • 12 tenkých plátků prosciutta
  • 6 plátků sýru provolone
  • 2 zavařené červené papriky nakrájené na proužky
  • 2 hrnky čerstvých bazalkových listů
  • extra panenský olivový olej
Postup
  1. Panini rozřízněte na polovinu a vždy na jednu stranu naneste rovnoměrnou vrstvu hořčice. Plátky prosciutta nakrájejte na několik částí a položte je na hořčici. Každý plátek sýru zase rozkrojte na polovinu a položte ho na prosciutto. Potom na prosciutto dejte papriku a lístky bazalky, a nakonec přiložte horní polovinu panini.
  2. Z obou stran panini potřete olivovým olejem a dejte ho do kontaktního grilu. Jakmile se sýr rozpustí, panini naservírujte na talíř, rozkrojte ho na polovinu a podávejte teplé.

Co se vám bude hodit?

Líbí se vám na kontaktní gril recepty, které jsme pro vás připravili? Podívejte se i na naše video, ve kterém představujeme náš kontaktní gril. Třeba ten svůj starý vyměníte za nový.