Obrázek v notifikační liště
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyRecepty na netradiční cukroví

Recepty na netradiční cukroví

Formička na včelí úlky DELÍCIA - obrázek
Připravili jsme pro vás také recepty na netradiční cukroví, které zaujme svou originalitou a chutí. Inspirujte se a objevte nové kombinace, které doplní klasické druhy cukroví a zpestří sváteční atmosféru.

Jahodové včelí úlky 

Na 25-30 úlků si připravte:

  • 120 g dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g změklého másla
  • 3 lžíce mléka
  • 30 g jahod sušených mrazem
  • moučkový cukr na vysypání formičky

Na náplň:

  • 50 g změklého másla
  • 120 g jahodového džemu
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry
  • 25–30 piškotů na dokončení

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Dětské piškoty rozmixujte na prášek a smíchejte s moučkovým cukrem. Jahody sušené mrazem také rozmixujte na prášek a přes jemné sítko prosejte k piškotům. Přidejte máslo, mléko a v robotu vypracujte hladké, vláčné a lehce lepivé těsto. Odložte ho na 10 minut do lednice.

Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte jahodový džem s pomerančovou šťávou a kůrou. Šlehejte další 2 minuty, aby se ingredience dokonale spojily, vzniklou náplň dejte stranou.

Začněte tvarovat úlky. Vložte těsto do cukrem vysypané formičky, vytvarujte důlek tvořítkem dutinek, formičku otevřete, úlek vyndejte a odložte do stojánku. Náplň přesuňte do zdobicího sáčku s kulatou špičkou a naplňte jím připravené úlky, každý kus přiklopte piškotem. Hotové úlky nechejte krátce ztuhnout v lednici.
NÁŠ TIP: Místo piškotů můžete úlky přiklopit lineckými kolečky.

Perníkové úlky

Recept na přibližně 35 úlků

Na úlky:

  • 230 g upečeného perníku + na posypání
  • 160 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce perníkového koření
Perník s cukrem rozmixujte najemno, přidejte změklé máslo, rum a koření. Vypracované těsto dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice. Formičku vysypejte cukrem a tvořte úlky, odkládejte do stojánku a dejte vychladit.

Na třešňovou ganache:

  • 150 g bílé čokolády
  • 125 g marmelády z černé třešně + na potření
Připravte si předem ganache: marmeládu přiveďte k varu, dejte stranou a vložte do ní čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění čokolády a propojení s marmeládou. Přikryjte fólií a dejte vychladit do lednice do druhého dne. Vychlazenou ganache rozmixujte tyčovým mixérem. Pomocí cukrářského sáčku jí naplňte úlky a uzavřete kolečkem z lineckého nebo perníkového těsta. Mašlovačkou potřete úlky zlehka rozmixovanou marmeládou a posypejte strouhaným perníkem.

Pistáciové úlky 

Recept na přibližně 35 úlků

Na úlky:

  • 270 g lineckého cukroví
  • 100 g moučkového cukru + na vysypání formiček
  • 70 g změklého másla
  • 50 g hotové pistáciové pasty
  • 40 g drcených pistácií
  • 1 lžíce mléka

Na náplň:

  • 75 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vaječného likéru
  • 1 lžička pistáciové pasty + na potření úlků
  • drcené pistácie na posypání úlků
Linecké s cukrem rozmixujte do jemné konzistence, přidejte změklé máslo, pistáciovou pastu, mléko a pistácie nadrcené v hmoždíři. Vypracujte těsto a dejte na 1 hodinu do lednice odpočinout. Tvořte úlky pomocí formičky vysypané moučkovým cukrem, odkládejte do stojánku a dejte vychladit. Všechny suroviny na náplň smíchejte a vypracujte v hladký krém. Pomocí cukrářského sáčku jím naplňte úlky a uzavřete lineckým kolečkem. Dejte vychladit. Úlky potřete pistáciovou pastou a posypejte drcenými pistáciemi.

Kokosové úlky

Ingredience:

  • 1 plechovka Salka
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 100 g mandlí

Na likérový krém:

  • 125 g másla
  • 55 g moučkového cukru
  • 50 ml vaječného likéru pokojové teploty

Postup:

Nejprve smícháte Salko se strouhaným kokosem v lepivou tvárnou hmotu, kterou necháte přes noc odležet v lednici. Druhý den z této hmoty vytvoříte kuličky, které ještě obalíte v kokosu. Vmáčknete je do formičky na úlky a vyklopíte. Dovnitř každého úlku vložíte malou mandličku a zaplníte ho jemným likérovým krémem. Ten vyrobíte tak, že vyšleháte máslo s cukrem do hustého krému a postupně do něj zašleháte vaječný likér v pokojové teplotě. Nakonec přilepíte piškoty nebo předpřipravená linecká kolečka. Hotové úlky dozdobíte lístky a kuličkami z barevného marcipánu.

Matcha úlky s jahodovou náplní 

Ingredience:

25 kusů
Na těsto:
  • 120 g dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g změklého másla
  • kůru z pomeranče
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžičku práškového čaje matcha
  • moučkový cukr na vysypání formičky
Na náplň:
  • 50 g změklého másla
  • 80 g jahodového džemu
  • 1 lžíci pomerančové šťávy
  • cca 25 piškotů na dokončení

Postup:

Dětské piškoty rozmixujte na prach, smíchejte s moučkovým cukrem, vanilkou a matchou. Přidejte změklé máslo, mléko a v robotu či ručně vypracujte hladké, vláčné a lehce lepivé těsto. Odložte ho na 10 minut do lednice. Máslo na náplň vyšlehejte do pěny, přidejte jahodový džem s pomerančovou šťávou a šlehejte další 2 minuty, aby se vše dokonale spojilo. Hotovou náplň dejte stranou. Začněte tvarovat úlky. Uzavřenou formičku lehce vysypejte moučkovým cukrem, naplňte ji těstem a vytvarujte důlek tvořítkem dutinek. Formičku otevřete, úlek vyndejte a odložte do stojánku. Úlky naplňte pomocí zdobicího sáčku připravenou jahodovou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Hotové úlky nechejte krátce ztuhnout v lednici.

Mostaccioli

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru 
  • 200 g medu 
  • 100 g mléka nebo vody 
  • 50 g rostlinného oleje
  • 100 g oloupaných mandlí
  • kůra z 1 pomeranče
  • 30 g hořkého kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření 
  • 8 g kypřícího prášku do pečiva 
  • 500 g hořké čokolády 

Postup:

V misce smíchejte mouku, cukr, kakao, nasekané mandle, prášek do pečiva a pomerančovou kůru. Postupně přidávejte med, olej a mléko. Míchejte, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 1 cm a pomocí vykrajovátka diamant vykrajujte sušenky. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 12–15 minut. Sušenky by měly být propečené, avšak měkké uprostřed. Na čokoládovou polevu rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni. Vychladlé sušenky namáčejte do rozpuštěné čokolády a nechte je ztuhnout na mřížce.

Linecký koláč s pekany 

Ingredience:

Na těsto:
• 300 g studeného másla
• 340 g hladké mouky
• 40 g moučkového cukru
• špetku soli
• 7 lžic ledové vody
• 2 žloutky
• 1 lžičku mleté vanilky


Na náplň:
• 3 vejce
• 60 g třtinového cukru
• 150 ml javorového sirupu
• 20 ml rumu
• 20 g škrobu
• 70 g rozpuštěného másla
• špetku soli
• 100 g najemno nasekaných pekanových ořechů
• 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
• 150 g pekanových půlek

Postup:

Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutky, vanilku a vypracujte hladké lehce lepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, každou zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut. První odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněném válu na plát mírně většího rozměru, než je forma. Plát do ní přesuňte, prsty uhlaďte a přebytečné okraje těsta lehce zatlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a nechejte ztuhnout v lednici cca 45 minut. Mezitím vyválejte druhý plát, pomocí vykrajovátek vykrojte tvary na ozdobení koláče a nechejte je také ztuhnout v lednici. Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce lehce prošlehejte, přidejte javorový sirup, rum, škrob, třtinový cukr, vychladlé rozpuštěné máslo a sůl. Nakonec přimíchejte najemno i nahrubo nasekané pekanové ořechy. Připravenou náplň přelijte do formy s vychladlým těstem, povrch ozdobte vykrojenými tvary, posypejte celými pekanovými půlkami a dejte péct do trouby na 45 minut. Povrch koláče by měl krásně zezlátnout, před podáváním ho nechejte vychladnout.

Pletená kynutá vločka

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 185 ml mléka
  • 75 g cukru
  • 75 g másla
  • 375 g mouky hladké
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • špetka soli

Na náplň:

  • 50 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
Místo skořicové náplně můžete použít kakaovou nebo oblíbenou oříškovo-čokoládovou.

Postup:

V menším rendlíku zahřejte mléko a přidejte cukr, aby se rozpustil. Mléko nesmí vřít, proto jej včas odstavte, přimíchejte máslo a až se rozpustí, i mletý kardamom.
V míse smíchejte prosátou mouku, sůl a sušené droždí. Vychladlou mléčnou směs nalijte do mouky a přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto. Přemístěte do mísy s ohřívačem vymazané olejem a nechejte kynout do vyboulení víka (asi 30 minut). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

V mezičase si připravte náplň pečlivým smícháním všech ingrediencí.

Na poprášený vál vyklopte těsto zbavené bublin, zformujte bochník a rozdělte jej na 4 stejné díly. Každý rozválejte na kruh, přeneste na plech s pečicím papírem a pomocí rádla z něj vykrojte kruhový plát. Postupně stěrkou natírejte první až třetí plát náplní, pokládejte na sebe a nakonec přiklopte čtvrtým, nepotřeným plátem. Do středu postavte skleničku a rádlem rozkrájejte těsto nejprve na 4 paprsky, ty na polovinu a ještě na polovinu, až vznikne 16 stejných paprsků.

Splétání: vždy dva sousední paprsky zvedněte a zatočte je směrem k sobě, konce spojte a okraje stiskněte. Upletenou vločku zakryjte a nechejte 20 minut vykynout. Upečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C dozlatova. Po upečení potřete rozpuštěným máslem.

Lotuskový dort 

Ingredience:

Na těsto:
  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 65 ml řepkového oleje
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžičku a půl kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 160 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g Lotus sušenek + na ozdobení
Na krém: 
  • 600 g smetanového sýru
  • 300 g Lotus pomazánky
  • 60 ml smetany ke šlehání

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem. Změklé máslo s olejem a cukrem vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané pěny, trvá to několik minut. V další míse připravte sypkou směs smícháním mouky, kypřicího prášku a soli, dejte stranou. Do vyšlehaného másla přidejte po jednom vejce, každé pečlivě zašlehejte, až poté dejte další. Zapracujte polovinu sypké směsi, přilejte mléko a zbytek sypké směsi, vyšlehejte do hladkého těsta – pozor, ať ho nepřešleháte, srazilo by se. Lehce vmíchejte nahrubo pokrájené Lotus sušenky. Těsto nalejte do připravených forem a pečte cca 30 minut, dokud špejle nevyjde čistá. Upečené korpusy nechejte vychladnout ve formě 10 minut, pak je přesuňte na chladicí mřížku.

Krém k plnění a zdobení připravte vyšleháním smetanového sýru se smetanou a Lotus pomazánkou. První korpus pomažte vrstvou krému, přiklopte druhým korpusem, znovu pomažte a přiklopte posledním třetím korpusem. Pomocí lopatky rozetřete krém po obvodu a nahoře. Zbytek krému dejte do sáčku se zdobicí tryskou a ozdobte vršek dortu, nakonec posypejte nadrcenými Lotus sušenkami. Nechejte ztuhnout v lednici, poté podávejte. 

Kakaová roláda s pekanovými ořechy

Ingredience

  • 4 vejce
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 60 g pekanových ořechů + na ozdobu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 150 g rybízového džemu

Postup:

Celá vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do nadýchané husté pěny, v robotu to trvá při nejvyšší rychlosti několik minut. Jakmile jsou vejce dokonale vyšlehaná, do těsta vmíchejte olej. Stěrkou opatrně po lžících zapracujte mouku smíchanou s kakaem, solí a kypřicím práškem. S těstem pracujte zlehka, ať v něm neporušíte vzduchové bubliny a nemíchejte dlouho, aby zůstalo nadýchané. Troubu předehřejte na 160 °C a připravte si plech o rozměru 41 × 27 cm, který vyložte pečicím papírem. Těsto nalejte na plech a pečte v troubě cca 15–20 minut. Upečený korpus překlopte lícem na čistou utěrku. Ještě horký ho spolu s utěrkou srolujte. Nechte ho zcela vychladnout. Nyní připravte náplň. Šlehačku spolu s mascarpone vyšlehejte do hladkého krému, přidejte moučkový cukr, skořici, kardamom a najemno pomleté pekanové ořechy. Znovu promíchejte do hladkého hustého krému. Vychladlou roládu rozložte, potřete rybízovým džemem a většinou připravené náplně. Korpus znovu srolujte a řádně utáhněte. Zbylou náplň dejte do zdobicího sáčku a nadekorujte. Nakonec roládu posypte pekanovými ořechy a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.