Recepty na netradiční cukroví


Jahodové včelí úlky
Na 25-30 úlků si připravte:
- 120 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 90 g změklého másla
- 3 lžíce mléka
- 30 g jahod sušených mrazem
- moučkový cukr na vysypání formičky
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 120 g jahodového džemu
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 lžičky pomerančové kůry
- 25–30 piškotů na dokončení
Postup:
Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte jahodový džem s pomerančovou šťávou a kůrou. Šlehejte další 2 minuty, aby se ingredience dokonale spojily, vzniklou náplň dejte stranou.
Začněte tvarovat úlky. Vložte těsto do cukrem vysypané formičky, vytvarujte důlek tvořítkem dutinek, formičku otevřete, úlek vyndejte a odložte do stojánku. Náplň přesuňte do zdobicího sáčku s kulatou špičkou a naplňte jím připravené úlky, každý kus přiklopte piškotem. Hotové úlky nechejte krátce ztuhnout v lednici.
NÁŠ TIP: Místo piškotů můžete úlky přiklopit lineckými kolečky.

Perníkové úlky
Recept na přibližně 35 úlků
Na úlky:
- 230 g upečeného perníku + na posypání
- 160 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce perníkového koření
Na třešňovou ganache:
- 150 g bílé čokolády
- 125 g marmelády z černé třešně + na potření

Pistáciové úlky
Recept na přibližně 35 úlků
Na úlky:
- 270 g lineckého cukroví
- 100 g moučkového cukru + na vysypání formiček
- 70 g změklého másla
- 50 g hotové pistáciové pasty
- 40 g drcených pistácií
- 1 lžíce mléka
Na náplň:
- 75 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 lžíce vaječného likéru
- 1 lžička pistáciové pasty + na potření úlků
- drcené pistácie na posypání úlků

Kokosové úlky
Ingredience:
- 1 plechovka Salka
- 150 g strouhaného kokosu
- 100 g mandlí
Na likérový krém:
- 125 g másla
- 55 g moučkového cukru
- 50 ml vaječného likéru pokojové teploty
Postup:

Matcha úlky s jahodovou náplní
Ingredience:
25 kusůNa těsto:
- 120 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 120 g změklého másla
- kůru z pomeranče
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 3 lžíce mléka
- 1 lžičku práškového čaje matcha
- moučkový cukr na vysypání formičky
- 50 g změklého másla
- 80 g jahodového džemu
- 1 lžíci pomerančové šťávy
- cca 25 piškotů na dokončení
Postup:

Mostaccioli
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 100 g mléka nebo vody
- 50 g rostlinného oleje
- 100 g oloupaných mandlí
- kůra z 1 pomeranče
- 30 g hořkého kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 8 g kypřícího prášku do pečiva
- 500 g hořké čokolády
Postup:

Linecký koláč s pekany
Ingredience:
Na těsto:• 300 g studeného másla
• 340 g hladké mouky
• 40 g moučkového cukru
• špetku soli
• 7 lžic ledové vody
• 2 žloutky
• 1 lžičku mleté vanilky
Na náplň:
• 3 vejce
• 60 g třtinového cukru
• 150 ml javorového sirupu
• 20 ml rumu
• 20 g škrobu
• 70 g rozpuštěného másla
• špetku soli
• 100 g najemno nasekaných pekanových ořechů
• 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
• 150 g pekanových půlek
Postup:

Pletená kynutá vločka
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 185 ml mléka
- 75 g cukru
- 75 g másla
- 375 g mouky hladké
- 1 vejce
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- špetka soli
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 3 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
Postup:
V menším rendlíku zahřejte mléko a přidejte cukr, aby se rozpustil. Mléko nesmí vřít, proto jej včas odstavte, přimíchejte máslo a až se rozpustí, i mletý kardamom.
V míse smíchejte prosátou mouku, sůl a sušené droždí. Vychladlou mléčnou směs nalijte do mouky a přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto. Přemístěte do mísy s ohřívačem vymazané olejem a nechejte kynout do vyboulení víka (asi 30 minut). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
V mezičase si připravte náplň pečlivým smícháním všech ingrediencí.
Na poprášený vál vyklopte těsto zbavené bublin, zformujte bochník a rozdělte jej na 4 stejné díly. Každý rozválejte na kruh, přeneste na plech s pečicím papírem a pomocí rádla z něj vykrojte kruhový plát. Postupně stěrkou natírejte první až třetí plát náplní, pokládejte na sebe a nakonec přiklopte čtvrtým, nepotřeným plátem. Do středu postavte skleničku a rádlem rozkrájejte těsto nejprve na 4 paprsky, ty na polovinu a ještě na polovinu, až vznikne 16 stejných paprsků.
Splétání: vždy dva sousední paprsky zvedněte a zatočte je směrem k sobě, konce spojte a okraje stiskněte. Upletenou vločku zakryjte a nechejte 20 minut vykynout. Upečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C dozlatova. Po upečení potřete rozpuštěným máslem.

Lotuskový dort
Ingredience:
Na těsto:- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 65 ml řepkového oleje
- 450 g hladké mouky
- 1 lžičku a půl kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 160 ml mléka
- 4 vejce
- 100 g Lotus sušenek + na ozdobení
- 600 g smetanového sýru
- 300 g Lotus pomazánky
- 60 ml smetany ke šlehání
Postup:
Krém k plnění a zdobení připravte vyšleháním smetanového sýru se smetanou a Lotus pomazánkou. První korpus pomažte vrstvou krému, přiklopte druhým korpusem, znovu pomažte a přiklopte posledním třetím korpusem. Pomocí lopatky rozetřete krém po obvodu a nahoře. Zbytek krému dejte do sáčku se zdobicí tryskou a ozdobte vršek dortu, nakonec posypejte nadrcenými Lotus sušenkami. Nechejte ztuhnout v lednici, poté podávejte.

Kakaová roláda s pekanovými ořechy
Ingredience
- 4 vejce
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň:
- 400 g mascarpone
- 100 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 60 g pekanových ořechů + na ozdobu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- 150 g rybízového džemu
Postup:
Celá vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do nadýchané husté pěny, v robotu to trvá při nejvyšší rychlosti několik minut. Jakmile jsou vejce dokonale vyšlehaná, do těsta vmíchejte olej. Stěrkou opatrně po lžících zapracujte mouku smíchanou s kakaem, solí a kypřicím práškem. S těstem pracujte zlehka, ať v něm neporušíte vzduchové bubliny a nemíchejte dlouho, aby zůstalo nadýchané. Troubu předehřejte na 160 °C a připravte si plech o rozměru 41 × 27 cm, který vyložte pečicím papírem. Těsto nalejte na plech a pečte v troubě cca 15–20 minut. Upečený korpus překlopte lícem na čistou utěrku. Ještě horký ho spolu s utěrkou srolujte. Nechte ho zcela vychladnout. Nyní připravte náplň. Šlehačku spolu s mascarpone vyšlehejte do hladkého krému, přidejte moučkový cukr, skořici, kardamom a najemno pomleté pekanové ořechy. Znovu promíchejte do hladkého hustého krému. Vychladlou roládu rozložte, potřete rybízovým džemem a většinou připravené náplně. Korpus znovu srolujte a řádně utáhněte. Zbylou náplň dejte do zdobicího sáčku a nadekorujte. Nakonec roládu posypte pekanovými ořechy a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.













