Ratatouille

Spodní vrstva:

  • 400 g rajčatového pyré
  • 4 stroužky česneku
  • 3 papriky (žlutá a červená)
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • olivový olej
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř

 

Papriky, lilek, cibuli a cuketu nakrájejte na kostičky, česnek na jemné plátky. V pánvi rozpalte olej, na něm opečte lilek, papriky, cibuli a nakonec česnek a cuketu. Zalijte rajčatovým pyré, osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu a nasekaného rozmarýnu. Promíchejte a 20 minut duste.

 

Horní vrstva:

  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 cuketa (v sezóně použijte žlutou i zelenou)
  • 1 lilek
  • lístky petrželky
     

Cuketu, rajčata i lilek nakrájejte na plátky a střídavě vyskládejte do spirály na spodní vrstvu, kterou již máte připravenou v pánvi. Osolte, opepřete, pokapejte 2 lžícemi oleje. Pánev přikryjte poklicí, vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pomalu duste asi 2 hodiny. Poté poklici sundejte a pečte nepřikryté dalších 30 minut na 180 °C. Pečte dozlatova, hotové zasypte petrželkou rozmixovanou s česnekem a olejem.