Rajčatová polévka s čočkou

Ingredience

  • 150 g červené čočky
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 300 ml rajčatové šťávy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce nasekaných sušených rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 mrkev krájená
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • římský kmín dle chuti
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Celer, cibuli, mrkev a česnek nakrájejte na menší kousky a vše orestujte na oleji. K orestované zelenině přidejte protlak, rajčatovou šťávu, rajčata, propláchnutou čočku, vývar, bobkový list, kmín, sůl a pepř. Vařte do momentu změknutí čočky. Polévku rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru, podávejte sypané sušenými rajčaty s olejem.

TIP: Pro hrubší strukturu polévky uvařte zvlášť 4 lžíce barevné čočky gurmán a při servírování podávejte jako zeleninovou vložku v polévce.