info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Punčový dort

Doba přípravy: 120 min
Náročnost: **

Ingredience:

 
  • 240 g polohrubé mouky
  • 240 g cukru moučka
  • 6 vajec
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 lžic horké vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 odstíny cukrářské gelové barvy
Ingredience na nebarvený korpus
  • 240 g polohrubé mouky
  • 240 g cukru moučka
  • 300 g meruňkového džemu
  • 6 vajec
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 lžic horké vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
Cukrový rozvar
  • 400 g cukru krupice
  • 400 ml vody
  • 100 ml rumu
Suroviny svařte v hrnci do rozpuštění cukru, přidejte rum a nechte mírně zchladnout. Poté rozdělte rozvar na dvě poloviny a jednu obarvěte žlutou a druhou červenou barvou.


Dortová poleva
  • 200 g cukru moučka
  • 2 ks citronu (citronová šťáva)
  • 2 druhy gelové barvy
1. Bílky oddělte od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh.

2. Žloutky smíchejte s cukrem a směs vyšlehejte do pěny, během šlehání přidávejte za stálého míchání olej a horkou vodu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte postupně do připravené žloutkové pěny. Nakonec vmíchejte bílkový sníh.

3. Těsto rozdělte na 4 části o hmotnosti 340 g, 250 g, 150 g a 50 g. Těsta o hmotnosti 50 g a 250 g obarvěte žlutou barvou, těsta o hmotnosti 150 g a 340 g červenou cukrářskou barvou.

4. Různě obarvená těsta nalijte postupně od kraje ke středu do rozkládací kulaté formy o průměru 26 cm. Tvořítko z formy opatrně vyjměte a duhový korpus pečte v troubě při 160 °C cca 40 minut.

5. Nebarvený korpus vytvořte tak, že těsto připravené stejným způsobem vlijte do pečicí formy a pečte v troubě při 160 °C cca 40 minut.

6. Upečený nebarvený korpus rozřízněte podélně na dvě části. Vrchní a spodní díl natřete z vnitřní strany džemem, spodní díl poté vložte do pečicí formy natřenou stranou vzhůru a vrchní díl dejte zatím stranou. Barvený korpus vykrojte pomocí tvořítka na čtyři soustředné kruhy, kromě středového je přeřízněte v polovině. Červené kruhy polejte teplým červeným rozvarem. Žluté kruhy polejte teplým žlutým rozvarem. Hotové obarvené kruhy sesaďte podle velikosti do dortové formy na připravený korpus s džemem. Přiklopte horním dílem korpusu namazanou stranou dolů.

7. Hotový dort zatižte a nechte odležet v lednici alespoň 8 hodin, nejlépe do druhého dne.

8. Vychladlý korpus přelejte cukrovou polevou a ozdobte dle své fantazie.

Dortová poleva:
Všechny suroviny smíchejte dohromady v hladkou hmotu, kterou rozdělte na dva stejné díly a obarvěte rozdílnou barvou. Střídavě nalejte na dortový korpus a nechte pozvolna stéci do stran.

TIP: Dort můžete ozdobit dle své nejdivočejší fantazie, je to váš dort!
Budou se vám hodit: