Obrázek v notifikační liště
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyProč se při pečení kontroluje bábovka špejlí

Proč se při pečení kontroluje bábovka špejlí

Upéct vláčnou bábovku není žádná věda. Potřebujete k tomu jen kvalitní formu na bábovku, osvědčený recept a potřebné ingredience. A pak samozřejmě špejli. Jak poznat, že je bábovka hotová? Kontrola špejlí vám zaručí, že je bábovka řádně upečená a může z trouby ven.   

Na kolik stupňů se peče bábovka?
Teplota, na kterou troubu nastavíte, stejně jako doba pečení bábovky, záleží na zvoleném receptu. Před vypnutím trouby je však vhodné bábovku zkontrolovat. Kontrola bábovky špejlí je osvědčený a účinný způsob, jak zjistit, zda je těsto uvnitř důkladně propečené. Při pečení se totiž na pohled může zdát hotové, sonda špejlí pak ukáže pravdu.
Keramická forma bábovka DELÍCIA-obrázek

Jak probíhá zkouška špejlí

Zapíchněte tenkou dřevěnou špejli do nejvyšší části bábovky a hned ji vytáhněte.
  • Čistá špejle znamená, že bábovka je hotová. Těsto je propečené, vláčné, ale ne tekuté. Můžete bábovku vyndat z trouby a troubu vypnout.
  • Má-li špejle na sobě těsto, bábovka potřebuje ještě chvíli dopéct. Vlhké drobky na špejli znamenají, že je střed ještě syrový.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše bábovka bude krásná a do detailu propracovaná, vyberte si vhodnou formu. Jen ta zaručí, že se bábovka rovnoměrně propeče bez připálení a půjde z formy bez násilí vyklopit. Ať už si vyberte silikonovou, keramickou nebo ze slitiny kovů, máte jistotu rovnoměrného propečení i snadného vyklopení.
  • Jaké jsou nejčastější chyby při pečení bábovky?
​​​​​​​Může to být nevhodně zvolená forma, špatný recept, nestejná teplota surovin, špatné odměření ingrediencí nebo otevírání trouby během pečení, které způsobí prudké ochlazení a pokles těsta.


Svěřte vaši bábovku spolehlivým formám: