Upéct
vláčnou bábovku není žádná věda. Potřebujete k tomu jen
kvalitní formu na bábovku, osvědčený recept a potřebné ingredience. A pak samozřejmě
špejli! Proč? Kontrola
špejlí vám zaručí, že je
bábovka řádně upečená a může z trouby ven.
Teplota, na kterou troubu nastavíte, stejně jako délka pečení, záleží na zvoleném receptu. Před vypnutím trouby je však vhodné
bábovku zkontrolovat. Kontrola bábovky špejlí je osvědčený a účinný způsob, jak zjistit, zda je těsto uvnitř
důkladně propečené. Při pečení se totiž na pohled může zdát hotové,
sonda špejlí pak ukáže pravdu.
Zapíchněte tenkou dřevěnou špejli do nejvyšší části bábovky a hned ji vytáhněte.
- Čistá špejle znamená, že bábovka je hotová. Těsto je propečené, vláčné, ale ne tekuté. Můžete bábovku vyndat z trouby a troubu vypnout.
- Má-li špejle na sobě těsto, bábovka potřebuje ještě chvíli dopéct. Vlhké drobky na špejli znamenají, že je střed ještě syrový.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše bábovka bude krásná a do detailu propracovaná, vyberte si
vhodnou formu. Jen ta zaručí, že se bábovka rovnoměrně propeče bez připálení a půjde z formy bez násilí vyklopit.