info text
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyProč se při pečení kontroluje bábovka špejlí

Proč se při pečení kontroluje bábovka špejlí

Upéct vláčnou bábovku není žádná věda. Potřebujete k tomu jen kvalitní formu na bábovku, osvědčený recept a potřebné ingredience. A pak samozřejmě špejli! Proč? Kontrola špejlí vám zaručí, že je bábovka řádně upečená a může z trouby ven.   

Teplota, na kterou troubu nastavíte, stejně jako délka pečení, záleží na zvoleném receptu. Před vypnutím trouby je však vhodné bábovku zkontrolovat. Kontrola bábovky špejlí je osvědčený a účinný způsob, jak zjistit, zda je těsto uvnitř důkladně propečené. Při pečení se totiž na pohled může zdát hotové, sonda špejlí pak ukáže pravdu.
Keramická forma bábovka DELÍCIA-obrázek

Jak probíhá zkouška špejlí

Zapíchněte tenkou dřevěnou špejli do nejvyšší části bábovky a hned ji vytáhněte.
  • Čistá špejle znamená, že bábovka je hotová. Těsto je propečené, vláčné, ale ne tekuté. Můžete bábovku vyndat z trouby a troubu vypnout.
  • Má-li špejle na sobě těsto, bábovka potřebuje ještě chvíli dopéct. Vlhké drobky na špejli znamenají, že je střed ještě syrový.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše bábovka bude krásná a do detailu propracovaná, vyberte si vhodnou formu. Jen ta zaručí, že se bábovka rovnoměrně propeče bez připálení a půjde z formy bez násilí vyklopit.


Svěřte vaši bábovku spolehlivým formám: