Blýskněte se voňavými perníkovými úlky. Upoutají pozornost, skvěle chutnají a mají jednu velkou výhodu: jsou recyklované. Na těsto totiž použijete nepovedené nebo polámané vánoční perníčky.
Recept na přibližně 35 úlkůNa úlky:
- 230 g upečeného perníku + na posypání
- 160 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce perníkového koření
Perník s cukrem rozmixujte najemno, přidejte změklé máslo, rum a koření. Vypracované těsto dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Formičku vysypejte cukrem a tvořte úlky, odkládejte do
stojánku a dejte vychladit.
Na třešňovou ganache:
- 150 g bílé čokolády
- 125 g marmelády z černé třešně + na potření
Připravte si předem ganache: marmeládu přiveďte k varu, dejte stranou a vložte do ní čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění čokolády a propojení s marmeládou. Přikryjte fólií a dejte vychladit do lednice do druhého dne. Vychlazenou ganache rozmixujte tyčovým mixérem. Pomocí cukrářského sáčku jí naplňte úlky a uzavřete kolečkem z lineckého nebo perníkového těsta.
Mašlovačkou potřete úlky zlehka rozmixovanou marmeládou a posypejte strouhaným perníkem.