Ořechové cupcakes s vaječným koňakem

Vaječný koňak vybrala Míša z blogu Víkendové pečení záměrně, protože k Vánocům tak nějak patří. Přidala ho nejen do těsta, ale i do krému, takže jsou její dortíky pěkně koňakové. Těsto je krásně měkké, voňavé a plné ořechů. Jak už je u cupcakes zvykem, jejich příprava je rychlá a pokud si předem připravíte základ krému, můžete s nimi překvapit i narychlo ohlášenou návštěvu.
Základem krému je smetana, bílá čokoláda a již výše zmíněný vaječný koňak. Po vychlazení se pak přidá ještě mascarpone. Krém je krásně nadýchaný, jemný, ale díky čokoládě dobře drží tvar. Není přeslazený a k ořechovému těstu hezky ladí.
Základem krému je smetana, bílá čokoláda a již výše zmíněný vaječný koňak. Po vychlazení se pak přidá ještě mascarpone. Krém je krásně nadýchaný, jemný, ale díky čokoládě dobře drží tvar. Není přeslazený a k ořechovému těstu hezky ladí.
Na 12 cupcakes si připravte:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2/3 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečica
- špetka skořice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku vaječného koňaku
- (použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Krém s vaječným koňakem
- 150 g smetany ke šlehání 33%
- 50 g vaječného koňaku
- 100 g bílé čokolády
- + 100–120 g mascarpone k našlehání
K vychlazené směsi přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle fantazie, já jsem použila cukrový máček a bílou čokoládu.
Uchovávejte v lednici, před servírováním nechte 20-30 minut při pokojové teplotě.
Bude se vám hodit:
0

















