info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyO ČAJI i neČAJI, nápoji malých i velkých

O ČAJI i neČAJI, nápoji malých i velkých

Příběh ČAJE

Šang nung - obrázek

Jedna z legend o vzniku čaje říká, že jej objevil před více než 4750 lety čínský císař Šang-nung, zvaný Božský vladař. Při rozjímání v lese u ohně, kde mu vřela voda, zavanul vítr a utrhl z nedalekého keře několik suchých lístků. Ty se snesly do kotlíků s vodou a zakrátko již voněla vzduchem lahodná neznámá vůně, která císaře vytrhla z meditace. Ochutnal a tak vznikl čaj, nápoj známý po celém světě.

Pravdivost této legendy dokázat neumíme, umíme vám však poradit, jak si vychutnat čaje tradiční i netradiční, horké i studené, vhodné pro každé roční období.

Zelený čaj – „pravý čaj“

Pravý, protože se připravuje z listů čajovníků. Obsahuje méně kofeinu, než černý čaj. Jeho léčivá síla, příjemná chuť a různé odstíny zelené barvy jej řadí na přední místa mezi čaji.

Příprava teplé varianty
1. Čaj nasypte do sítka konvice TEO.
2. Propláchněte jej horkou vodou.
3. Čaj zalejte a podávejte.

Tip: optimální teplotu vody zjistíte tak, že udržíte dlaň na konvici s horkou vodou. Věděli jste, že kvalitní zelený čaj není potřeba scedit?

Příprava ledové varianty
Když nás překvapí horké babí léto, ideálním osvěžením bude ledový čaj! A jak na něj? Lehce!
Horká metoda
  1. Připravte si potřebné množství čaje a nasypte jej do sítka džbánu TEO.
  2. Do džbánu nalijte horkou vodu a čaj vyluhujte.
  3. Oslaďte cukrem nebo medem.
  4. Do džbánu TEO vložte namražený chladící díl.
  5. V případě potřeby dosypte led.
Tip: díky teplotnímu šoku, který nastane přelitím ledu horkým nálevem, si čaj zachová všechny účinné složky. Je tak povzbuzující a chuťově výrazný.
Studená metoda
  1. Připravte si potřebné množství čaje a nasypte jej do sítka konvičky TEO.
  2. Zalijte studenou vodou do 2/3 konvice, luhujte cca 10–15 minut.
  3. Sceďte, doplňte kostky ledu.
Tip: studená metoda snižuje obsah kofeinu v čaji na minimum, maximum však dosahuje zachovaný obsah vitaminu C. Nápoj je jemnější, osvěžující a nemá výrazné povzbuzující účinky.

„Čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo.“

stará čínská moudrost

Lapacho čaj

Lapacho čaj - obrázek
Nebo také léčivý nápoj ze stromu života. Stromy života rostou v jihoamerických Andách. Usušené kambium (rostlinné pletivo z vnitřní strany kůry) se těží z těch 50 a více let starých. Účinky neČAJE (nepřipravuje se z čajovníku) Lapacho jsou téměř zázračné – posiluje imunitu a obranyschopnost organizmu, působí protizánětlivě a antibakteriálně a je silným antioxidantem. Chutná jemně nasládle a zároveň lehce nahořkle. 
Příprava lapachy - obrázek
Jak připravit LAPACHO čaj?
• vrchovatá lžička Lapacho • litr vody • POSTUP: Lapacho čaj povařte ve vodě, odstavte z plamene a nechte 10–15 minut odstát. Dochuťte medem. Pijte vlažný.

Tip: pro přípravu nepoužívejte hliníkové ani pozinkované nádoby, není vhodný ani plast.