Neskutečné velikonoční recepty na sladko
Jahodový velikonoční věnec, plněné nepečené cukroví, křupavé kešu sušenky nebo jen tradiční beránek, který však vypadá jako živý? Udělejte letos z Velikonoc událost s pomocí vychytávek a receptů od TESCOMY.

Jahodový velikonoční věnec
Na těsto budete potřebovat:- 250 ml vody
- špetku soli
- 3 lžičky cukru krystal
- 88 g másla
- 150 g bezlepkové mouky
- 5 středně velkých vajec
- 20 g mandlových lupínků na posypání
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 170 g smetany na šlehání
- 170 g mascarpone
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr + vanilka
- jahody
- 70 g hořké čokolády
- 70 g šlehačkové smetany
- cukr moučka na posypání
Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.
Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, cukrem a vanilkovým cukrem.
Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.
Postup:
Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.

Křupavé kešu sušenky
budete potřebovat- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- vanilkový extrakt dle chuti
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia.

Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)
Plněná část:- 300 g mletých vlašských ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 1 lžíce tmavého rumu
Krémová náplň tradiční:
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr (13 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce rumu
Tip: do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády.
Krémová náplň s pudingem:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
- 2-3 lžíce tmavého rumu

Tradiční velikonoční beránek
Ingredience:- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- lžíce citronové šťávy
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sníh ze 4 bílků
- 240 g polohrubé mouky
Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.
0






















