Mrkváčky

Ingredience:

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve

  • 150 g másla

  • 250 g hladké mouky

  • 1 vejce

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • povidla nebo ovocná marmeláda

Cukrování:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Mrkev očistěte a jemně nastrouhejte, přebytečnou vodu vymačkejte. Přidejte změklé máslo, vanilkový cukr, mouku se lžičkou kypřicího prášku a vejce. Vypracujte těsto, které je možné rozválet na válu. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, přidejte mouku. Připravte si povidla nebo ovocnou marmeládu. Jestli jsou marmeláda nebo povidla příliš husté, je potřeba je rozvařit s trochou vody. Podle chuti můžete přidat pár kapek citronu, citronovou kůru nebo koření. Těsto rozválejte na silnější plát o tloušťce půl centimetru. Dnem tvořítka vykrojte z těsta kolečko. Vložte jej do tvořítka na taštičky a do středu umístěte náplň. Tvořítko uzavřete a stlačte, aby se okraje těsta spojily. Vytvarované mrkváčky naskládejte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Po upečení nechte mrkváčky chladnout přibližně jen minutu a hned je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, jako například vanilkové rohlíčky.

 

Budou se Vám hodit: