Ingredience:
kulatá forma o průměru 28 cm
těsto: - 450 g hladké mouky,
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva,
- 150 g moučkového cukru,
- 225 g rostlinného tuku,
- 2 vejce,
- muškátový oříšek;
náplň: - 720 g měkkého tvarohu v kostce,
- 3 vejce,
- 3 balíčky vanilkového cukru,
- 225 g krupicového cukru,
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu,
- 3 lžíce citronové šťávy,
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku,
- 30 g rozinek
Mouku s cukrem a kypřícím práškem prosejeme na
vál. Přidáme na kostičky nakrájený tuk a vejce. Nastrouháme špetku muškátového oříšku a rychle vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a uložíme minimálně na 30 minut do chladu. Připravíme náplň. Tvaroh rozmícháme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Bílky ušleháme s citronovou šťávou. Do bílkového sněhu opatrně vmícháme pudinkový prášek a pak hmotu zapracujeme do tvarohu. Z odleželého těsta odřízneme asi třetinu. Ostatní těsto rozválíme na plát a vyložíme jím formu. Naplníme tvarohem. Ze zbylého těsta uděláme mřížku na povrchu tvarohové náplně. Mezi mřížku vyskládáme rozinky. Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 50 minut. Po upečení necháme vychladnout a alespoň 4 hodiny v chladu rozležet.