Na 21 makronek budete potřebovat:
Náplně:
(množství jedné náplně odpovídá 21 makronkám)
Ovocná
Vanilková
Čokoládová
Do bílkového sněhu opatrně vmíchejte horký cukrový rozvar a důkladně jej vyšlehejte. Prosátý moučkový cukr smíchaný s mandlovou moukou vmíchejte po částech do bílkové směsi. Směs rozdělte na tolik dílů, kolik barev makronek chcete připravit a přidejte do nich potravinářská barviva. Těsto naneste pomocí zdobicího sáčku do silikonové formy umístěné na pečicím plechu, kterým několikrát opatrně udeřte o pracovní desku, aby z makronek odešly bublinky. Makronky nechte při pokojové teplotě 45 minut zaschnout, aby na povrchu nelepily a pečte 15–17 minut při 150 °C. Po vychladnutí naplňte makronky vybranými náplněmi (na čokoládovou náplň je potřeba smetanu zahřát a nechat v ní rozpustit čokoládu, na ostatní náplně suroviny pouze vyšlehejte) pomocí zdobicího sáčku.
víte, že...
Makronky prapůvodně pocházejí z Itálie? Do Francie je s sebou přivezli dvorní italští cukráři Kateřiny Medicejské, když se v roce 1533 vdávala za Jindřicha II. Francouzského.
Budete potřebovat
Limetky důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme je do mixéru spolu s třešněmi a cukrem. Rozmixujeme na dřeň, přidáme 2 šálky vody a ještě jednou krátce mixujeme. Dřeň propasírujeme přes jemné síto do velkého džbánu, přidáme zbylou vodu, led a podáváme. Na zdraví!
"Sachr" je jednou z nejznámějších a nejoceňovanějších čokoládových sladkostí na světě. Pochází z Rakouska a za svůj název vděčí stejnojmennému vídeňskému cukráři Franzi Sacherovi, který jej poprvé představil ve Vídni v roce 1832.
Ingredience pro formu o průměru 20 cm:
Pro ganache:
Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte v misce ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků a dejte stranou. V míse utřete máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Když je směs dobře promíchaná, po troškách přidávejte lehce rozšlehané žloutky, promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Bílky ušlehejte s cukrem do tuha a jemně je přidejte ke směsi, nakonec přidejte mouku a opatrně míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C 35–40 minut. Vyjměte z trouby a nechejte koláč vychladnout, poté vyklopte z formy. Koláč podélně rozkrojte, abyste získali 3 kotouče. Kotouče potřete vrstvou džemu a poskládejte na sebe. Džemem potřete i okraje a celý povrch dortu.
Připravte si ganache: smetanu přiveďte v hrnci k varu, přidejte nalámanou čokoládu a důkladně promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Následně naneste ganache na celý povrch dortu. Dejte vychladit na alespoň 20 minut. Nakrájený dort podávejte se šlehačkou.