Makronky
Na 21 makronek budete potřebovat: - sníh z 1 většího bílku
- cukrový rozvar (55 g cukru a 15 ml vody)
- 55 g moučkového cukru
- 55 g mandlové mouky
- potravinářské barvivo
Náplně:(množství jedné náplně odpovídá 21 makronkám)
Ovocná - 80 g mascarpone,
- 10 g změklého másla,
- 80 g ovocné marmelády (např. malinové),
- 1 lžíce moučkového cukru
Vanilková - 50 g másla,
- 60 g moučkového cukru,
- 3 lžíce smetany ke šlehání,
- 1 lžička vanilkového extraktu
Čokoládová - 50 ml smetany ke šlehání,
- 65 g hořké čokolády,
- 10 g másla,
- 1 lžička cukru
Do bílkového sněhu opatrně vmíchejte horký cukrový rozvar a důkladně jej vyšlehejte. Prosátý moučkový cukr smíchaný s mandlovou moukou vmíchejte po částech do bílkové směsi. Směs rozdělte na tolik dílů, kolik barev makronek chcete připravit a přidejte do nich potravinářská barviva. Těsto naneste pomocí zdobicího sáčku do silikonové formy umístěné na pečicím plechu, kterým několikrát opatrně udeřte o pracovní desku, aby z makronek odešly bublinky. Makronky nechte při pokojové teplotě 45 minut zaschnout, aby na povrchu nelepily a pečte 15–17 minut při 150 °C. Po vychladnutí naplňte makronky vybranými náplněmi (na čokoládovou náplň je potřeba smetanu zahřát a nechat v ní rozpustit čokoládu, na ostatní náplně suroviny pouze vyšlehejte) pomocí zdobicího sáčku.
Víte, že...
Makronky prapůvodně pocházejí z Itálie? Do Francie je s sebou přivezli dvorní italští cukráři Kateřiny Medicejské, když se v roce 1533 vdávala za Jindřicha II. Francouzského.
Třešňová limonáda
Budete potřebovat - 3 šálky vypeckovaných třešní
- 2 limetky
- 6 šálků vody
- 1/2 šálku cukru krystal nebo medu
- led, plátky limety a třešně jako dekoraci
Limetky důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme je do mixéru spolu s třešněmi a cukrem. Rozmixujeme na dřeň, přidáme 2 šálky vody a ještě jednou krátce mixujeme. Dřeň propasírujeme přes jemné síto do velkého džbánu, přidáme zbylou vodu, led a podáváme. Na zdraví!
Dort Sacher
"Sachr" je jednou z nejznámějších a nejoceňovanějších čokoládových sladkostí na světě. Pochází z Rakouska a za svůj název vděčí stejnojmennému vídeňskému cukráři Franzi Sacherovi, který jej poprvé představil ve Vídni v roce 1832.
Ingredience pro formu o průměru 20 cm: - 75 g 55% hořké čokolády,
- 3 vejce, 65 g másla,
- 20 g moučkového cukru,
- 1 g soli,
- 1 sáček vanilkového prášku,
- 90 g krupicového cukru,
- 65 g hladké mouky,
- 50 g meruňkového džemu,
- trochu másla a mouky na vymazání a vysypání formy
Pro ganache: - 250 ml smetany,
- 375 g 55% hořké čokolády
Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte v misce ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků a dejte stranou. V míse utřete máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Když je směs dobře promíchaná, po troškách přidávejte lehce rozšlehané žloutky, promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu. Bílky ušlehejte s cukrem do tuha a jemně je přidejte ke směsi, nakonec přidejte mouku a opatrně míchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
Nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C 35–40 minut. Vyjměte z trouby a nechejte koláč vychladnout, poté vyklopte z formy. Koláč podélně rozkrojte, abyste získali 3 kotouče. Kotouče potřete vrstvou džemu a poskládejte na sebe. Džemem potřete i okraje a celý povrch dortu.
Připravte si ganache: smetanu přiveďte v hrnci k varu, přidejte nalámanou čokoládu a důkladně promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Následně naneste ganache na celý povrch dortu. Dejte vychladit na alespoň 20 minut. Nakrájený dort podávejte se šlehačkou.