Obrázek v notifikační liště

Lotuskový dort

Forma na dort rozkládací DELÍCIA

Ingredience:

Na těsto:
  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 65 ml řepkového oleje
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžičku a půl kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 160 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g Lotus sušenek + na ozdobení
Na krém: 
  • 600 g smetanového sýru
  • 300 g Lotus pomazánky
  • 60 ml smetany ke šlehání

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C a tři stejné formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem. Změklé máslo s olejem a cukrem vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané pěny, trvá to několik minut. V další míse připravte sypkou směs smícháním mouky, kypřicího prášku a soli, dejte stranou. Do vyšlehaného másla přidejte po jednom vejce, každé pečlivě zašlehejte, až poté dejte další. Zapracujte polovinu sypké směsi, přilejte mléko a zbytek sypké směsi, vyšlehejte do hladkého těsta – pozor, ať ho nepřešleháte, srazilo by se. Lehce vmíchejte nahrubo pokrájené Lotus sušenky. Těsto nalejte do připravených forem a pečte cca 30 minut, dokud špejle nevyjde čistá. Upečené korpusy nechejte vychladnout ve formě 10 minut, pak je přesuňte na chladicí mřížku.

Krém k plnění a zdobení připravte vyšleháním smetanového sýru se smetanou a Lotus pomazánkou. První korpus pomažte vrstvou krému, přiklopte druhým korpusem, znovu pomažte a přiklopte posledním třetím korpusem. Pomocí lopatky rozetřete krém po obvodu a nahoře. Zbytek krému dejte do sáčku se zdobicí tryskou a ozdobte vršek dortu, nakonec posypejte nadrcenými Lotus sušenkami. Nechejte ztuhnout v lednici, poté podávejte. 

Inspirujte se: