Linecký koláč s rebarborou a jahodami

Ingredience
- 380 g hladké mouky
- 200 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 citron
- 1 větší žloutek
- špetka soli
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Náplň
- 500 g rebarbory
- 200 g jahod
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- 30 g másla
- moučkový cukr na posypání
Změklé máslo, cukr, žloutek, citronovou kůru a sůl našlehejte pomocí mísicí metly. Postupně vlijte citronovou šťávu a za stálého šlehání zapracujte. Přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a vložte na hodinu do lednice. Těsto vyválejte do velikosti pečicí formy a formu jím vyložte. Okraje zarovnejte a dejte ji do lednice. Ze zbylého těsta vykrojte rádlem nebo nožem pásky pro mřížku a také je vychlaďte. Očištěnou rebarboru nakrájenou na kousky o velikosti zhruba 3 cm položte na plech a posypte cukrem. Nechte 10 minut změknout v troubě vyhřáté na180 °C. Jahody nakrájejte na kousky, promíchejte se změklou rebarborou, škrobem a touto směsí naplňte formu s těstem. Na povrchu koláče vytvořte mřížku pomocí vychlazených pásků, potřete rozšlehaným vejcem, mezi mřížku rozdělte máslo a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 35 minut. Po upečení posypte moučkovým cukrem a nechte cca 3 hodiny chladnout.

















