Obrázek v notifikační liště

Linecký koláč s pekany

Forma s vlnitým okrajem kulatá GUSTO ø 28 cm - obrázek

Ingredience:

Na těsto:
• 300 g studeného másla
• 340 g hladké mouky
• 40 g moučkového cukru
• špetku soli
• 7 lžic ledové vody
• 2 žloutky
• 1 lžičku mleté vanilky


Na náplň:
• 3 vejce
• 60 g třtinového cukru
• 150 ml javorového sirupu
• 20 ml rumu
• 20 g škrobu
• 70 g rozpuštěného másla
• špetku soli
• 100 g najemno nasekaných pekanových ořechů
• 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
• 150 g pekanových půlek

Postup:

Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutky, vanilku a vypracujte hladké lehce lepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, každou zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut. První odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněném válu na plát mírně většího rozměru, než je forma. Plát do ní přesuňte, prsty uhlaďte a přebytečné okraje těsta lehce zatlačte dolů. Dno párkrát propíchněte vidličkou a nechejte ztuhnout v lednici cca 45 minut. Mezitím vyválejte druhý plát, pomocí vykrajovátek vykrojte tvary na ozdobení koláče a nechejte je také ztuhnout v lednici. Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce lehce prošlehejte, přidejte javorový sirup, rum, škrob, třtinový cukr, vychladlé rozpuštěné máslo a sůl. Nakonec přimíchejte najemno i nahrubo nasekané pekanové ořechy. Připravenou náplň přelijte do formy s vychladlým těstem, povrch ozdobte vykrojenými tvary, posypejte celými pekanovými půlkami a dejte péct do trouby na 45 minut. Povrch koláče by měl krásně zezlátnout, před podáváním ho nechejte vychladnout.

Inspirujte se: