Kynutý ovocný koláč

Ingredience:

(množství na dva koláče)

  • 300 g polohrubá mouka
  • 50 g másla
  • 30 g cukr krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce směsi rozinek naložených v rumu
  • 1,5 dl mléka
  • kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • tuk na vymazání
  • čerstvé nebo mražené maliny, borůvky, rybíz apod.


Na drobenku:

  • 120 g polohrubá mouka
  • 60g cukru krystal
  • 60 g másla – vychlazeného
  • vanilková esence dle chuti

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžičku cukru a zalijte 30 ml teplého mléka, přikryjte a nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy s prosátou moukou a solí vlijte rozpuštěné máslo, jedno rozšlehané vejce a přisypte zbytek cukru a nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu. S připraveným droždím a zbylým mlékem vypracujte v robotu PRESIDENT řidší těsto a nechte kynout cca 1 hodinu.
  3. Těsto rozdělte na dva díly. Plech vymažte tukem a těsto na něj naneste a vytvarujte do krajů. Rovnoměrně na něj rozmístěte ovoce a rozinky. Nechte ještě 15 minut kynout. Okraje koláče potřete druhým rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu cca 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  4. Okraje upečeného koláče potřete rumem z rozinek a nechte vychladnout.
     

NÁŠ TIP: Těsto na plechu můžete upravit buď mokrými prsty, nebo ho nejdříve na pomoučeném vále rozválet válečkem a na vymazaný plech přenést.

 

Budete potřebovat: