Kujte pickle :-)

Aby vám ani v zimě nedošlo palivo, tedy vitaminy, zkuste poslední plodiny ze zahrádky nebo sezónní zeleninu z obchodu zpracovat jako pickles. Za pár korun si tak můžete vyrobit z dostupných surovin zdravé a křupavé dobroty, které vás postaví na nohy nejen v chladnějších obdobích roku. Navíc je zvládnete, i když v naší soupravě pro kvašení právě kvasíte kvašáky či zelí .-). Stačí vám k tomu dobře těsnicí dózy.

K přípravě pickles se využívá principu fermentace. Dříve se mléčného kvašení užívalo hlavně k uchovávání zeleniny přes zimu. Ale my už víme, že takto konzervovaná zelenina je jedinečná pro udržení zdravé střevní mikroflóry a navíc bohatá na vitaminy, minerály, enzymy i prebiotika. Její konzumace tedy přispívá ke zvýšení imunity, detoxikaci, snížení vysokého krevního tlaku, a tím samozřejmě k potřebnému přílivu energie. No a samozřejmě je moc chutná, jen tak, jako příloha k jídlu, nebo jako zpestření hotdogů a hamburgerů. Jdeme na to? Začneme ověřenou kombinací…

Pickles ze zelí, mrkve a cibule

Na láhev 1500 ml

  • 500 g bílého zelí
  • 300 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 60 g křenu
  • 15 g mořské soli
  • kopr, bobkový list dle chuti

Zelí najemno nakrouhejte, mrkev nastrouhejte nahrubo a cibuli nakrájejte na půlměsíčky. Smíchejte se solí, kořením a promačkejte, aby zelenina začala pouštět šťávu. Pak napěchujte do sklenice tak, aby byla zelenina zcela ponořena ve vlastní šťávě. Pro zatížení použijte třeba sáček nebo PET láhev naplněné vodou. Postavte sklenici do mísy a nezavírejte ji, během kvašení z ní bude vytékat šťáva. Nechte stát při pokojové teplotě (optimálních je 20 °C) 4 dny až týden. Následně zeleninu uzavřete a uložte do lednice, kde vydrží týdny i měsíce.

Zelí s červenou řepou

Na láhev 1000 ml

  • -350 g bílého zelí
  • -200 g červené řepy
  • -6 g soli
  • -křen dle chuti

Zelí nakrouhejte najemno, řepu nastrouhejte nahrubo, přidejte sůl, křen, promíchejte a současně promačkejte. Nechte půl hodiny odležet, aby zelenina pustila šťávu. Pak směs vymačkejte, vložte do dózy, upěchujte a zalijte šťávou. Zatižte náplň a při pokojové teplotě nechte otevřené kvasit 3–5 dnů. Poté uzavřete a skladujte v chladničce.

Kimchi

Na láhev 1500 ml

  • -600 g pekingského zelí na kousky cca 5×5 cm
  • -20 g jemně mleté mořské soli
  • -200 g jarních cibulek nakrájených na cca 5 cm
  • -30 g čerstvého zázvoru
  • -5 stroužků utřeného česneku
  • -2 červené chilli papričky nasekané najemno
  • -zarovnaná lžička krupicového cukru
  • -2 lžičky rybí omáčky
  • -mleté chilli dle chuti

V litru vody rozpusťte 15 g soli. Zelí nasypte do skleněné dózy a zalijte ho připravenou slanou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Zatižte je sáčkem naplněným vodou a nechte při pokojové teplotě stát asi 12 hodin, než se objeví první bublinky, tedy než začne kvasit. Pak zelí sceďte (nálev nevylévejte!) a smíchejte ho s cibulkou, zázvorem, chilli papričkami, česnekem, chilli kořením, rybí omáčkou a cukrem. Přeneste směs zpět do sklenice a zalijte nálevem. Opět zatižte sáčkem s vodou a nechte v otevřené dóze zkvasit 4–6 dnů při pokojové teplotě. Pak uložte do ledničky kde kimchi vydrží až 3 měsíce.

Pikantní cuketové pickles

Na láhev 750 ml

  • -350 g cuketových plátků (asi 2 větší cukety)
  • -5 stroužků česneku
  • -několik snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu

Nálev: 300 ml vody, 300 ml octa,1 lžička soli, 3 lžíce cukru, 8 kuliček pepře, 4 kuličky jalovce, 2 lžičky semínek koriandru, 1 lžička kurkumy

Cuketu omyjte a pomocí škrabky na zeleninu strouhejte na dlouhé tenké plátky po jejím obvodu, dokud nenarazíte na střed se semínky. Plátky cukety, oloupané celé stroužky česneku a bylinky vložte do dózy. Připravte si nálev – všechny suroviny vložte do hrnce a zahřívejte, dokud se nerozpustí cukr a tekutina nezačne vařit. Nechte nálev mírně zchladnout a ještě teplým zalijte směs v dóze tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Uzavřené uložte na dva dny do lednice a pak servírujte.

 

 

Nakládané ředkvičky

Na láhev 500 ml

  • -asi 3 svazky ředkviček
  • -1/2 lžíce soli
  • -0,5 l vody lžička celého barevného pepře
  • -1/2 lžičky hořčičných semínek

Svařte vodu se solí, aby se rozpustila. Než zchladne, zbavte ředkvičky listů a důkladně je omyjte. Naskládejte je do dózy a zalejte připravenou vodou se solí, přidejte koření. Zatižte, aby byly ředkvičky ponořené a sklenici nezavírejte. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–4 dny, poté uložte uzavřené do chladničky.

K přípravě vám přijdou vhod: