info text
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyKrok za krokem: příprava domácí jahodové marmelády

Krok za krokem: příprava domácí jahodové marmelády

Jahody schované ve sklenici k mlsání po celý rok 

Pokud chcete mlsat zdravě, dejte si ovoce. Čerstvé je samozřejmě nejlepší, ale pokud ho chcete uchovat na celý rok, vyrobte si domácí džem. Výběr ovoce je na vás, ale pokud by existovala hitparáda oblíbenosti jednotlivých druhů, u nás v Česku by nejspíš vyhrály jahody a to na plné čáře! Proto jsme pro všechny milovníky jahod připravili postup na výrobu domácí jahodové marmelády krok za krokem. Uvidíte, že je to velmi jednoduché, poradíme vám i kuchyňské pomůcky, které budete potřebovat.  
Zavařovací sklenice s klipem TESCOMA DELLA CASA - obrázek
Výroba domácích potravin a zavařování jsou tradiční a zároveň moderní záležitostí – nejde jen o nostalgii, udržování tradic v rámci rodiny, ale i o moderní přístup ke zdravému stravování. Například co se týče džemů a marmelád, objevují se nové recepty s menším obsahem cukru, zcela bez chemie nebo v kombinaci s exotickým kořením či netypickými složkami pro ozvláštnění chuti. 

Recept na jahodovou marmeládu

Jahody si kupte ideálně přímo od pěstitele nebo na farmářských trzích. Nejsladší jahody jsou většinou ty tmavé, lehce přezrálé. Čím sladší jahody budete mít, tím méně cukru můžete použít. 

Suroviny: 
  • 1 kg jahod 
  • 1 želírovací cukr (např. Gelfix)
  • 1/2 kg krystalového cukru
Postup: 
Očištěné ovoce nakrájejte na kousky, dejte ho do většího hrnce. Želírovací cukr smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Za stálého míchání povařte důkladně asi 1 minutu. Přidejte zbytek cukru a přiveďte k varu. Za stálého míchání a probublávání vařte minimálně 5 minut, hrnec pak odstavte. Odeberte případnou pěnu a marmeládu ihned plňte do připravených zavařovacích sklenic. Ty pečlivě uzavřete a otočte dnem vzhůru, nechejte 5 minut odpočívat. 

Jde to i bez chemie, jen s kratší trvanlivostí 

Pokud si přejete připravit marmeládu zcela bez chemie, nepřidávejte želírovací cukr. Kromě jahod a krystalového či třtinového cukru budete potřebovat šťávu z jednoho citronu. Pro zajímavější chuť můžete přidat i špetku kajenského pepře, balzamikový ocet, snítku máty nebo třeba vanilku. Jedinou nevýhodou takto připravených marmelád je kratší trvanlivost. 

Co připravit k výrobě domácí marmelády: