info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyPolévkyKráličí kaldoun s knedlíčky

Králičí kaldoun s knedlíčky

ReceptyPolévky
24. 4. 2024
Tlakový hrnec ELEMENT 6 l - obrázek

Na kaldoun:

  • 1 kg králičí plece a hrudí (příp. hlava)
  • králičí vnitřnosti (játra, ledvinky a srdce)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 100 g celeru
  • 1 stroužek celeru
  • 1,5 l vody
  • 10 kuliček pepře
  • 5 bobkových listů
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 dl smetany 
  • sůl a pepř 
  • listová petržel na posypání 
  • muškátový oříšek dle chuti 
Maso a vnitřnosti vložte do tlakového hrnce společně se zeleninou. Přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, zalijte studenou vodou a vařte 20 minut (postupujte dle Návodu k tlakovému hrnci). Uvařené maso sceďte a vývar dejte stranou. Budete potřebovat cca 1 litr vývaru. Z mouky a sádla připravte zásmažku, kterou zahustíte vývar a nechte provařit 20 minut. Králičí maso oberte z kostí a společně s vnitřnostmi pokrájejte na menší kousky. Vše vložte zpátky do vývaru. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr zjemněte smetanou a velmi krátce povařte. Podávejte společně s knedlíčky


Na knedlíčky:

  • 60 g housky
  • 50 ml mléka 
  • 10 g cibule 
  • 20 g anglické slaniny 
  • 2 lžíce hrubé mouky 
  • nasekané listy petržele 
  • máslo na osmažení 
  • sůl a pepř 
  • muškátový oříšek dle chuti
Housku nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno, slaninu nakrájejte na kostičky a obojí orestujte na másle. Smíchejte osmaženou cibulku a slaninu s nasekanou petrželkou, vejcem, moukou a houskou. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vytvarujte středně velké knedlíčky, které uvařte v mírně osolené vodě (jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené) nebo vyzkoušejte naši formu na knedlíky

S tímto receptem pomůže: