info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyKam s úrodou? Přece do sklenic a lahví!

Kam s úrodou? Přece do sklenic a lahví!

Recepty
23. 6. 2022
Všechno dozrává, a vy oddalujete ten moment, kdy budete muset vytáhnout ze sklepa obří zavařovací a odšťavňovací hrnce? Ano, ty, na které se celý rok práší, mýt se musí ve vaně a když je postavíte na sporák, už vedle nich nic jiného nedáte. 

Pak vězte, že vše jde udělat jednodušeji, elegantně a hlavně efektivněji - naše rada zní: spojte zavařování s odšťavňováním a použijte k tomu moderní, lehké a skladné soupravy, které vznikly ve vlastním Vývojovém a design centru TESCOMA.

Pomocí Soupravy pro zavařování DELLA CASA s teploměrem a Soupravy pro odšťavňování ovoce a zeleniny DELLA CASA (plus dvou hrnců, které už máte doma) totiž zpracujte letní úrodu rybízu, jahod, malin, angreštu, borůvek, švestek nebo rebarbory najednou a odpadá vám dvojí práce s čištěním ovoce a úklidem kuchyně.
Zavařování a odšťavňování - obrázek
Trik spočívá v tom, že hlavní součástí obou souprav je lehký, ale odolný plastový nástavec, který lze posadit na jakýkoliv hrnec či kastrol o průměru 24 cm. Bez problémů tak můžete na plotnu postavit dvě nádoby vedle sebe, a zatímco bedlivě kontrolujete teplotu pomocí šikovného teploměru v poklici zavařovací sady, v hrnci s odšťavňovacím nástavcem už vzniká lahodný domácí ovocný sirup bez jakékoliv chemie a pouze s takovým množstvím cukru, jakým sami chcete. Během 90 minut, které jsou potřeba pro výrobu sirupu, zvládnete sterilizovat až 4 dávky vaší oblíbené zavařeniny.
Souprava pro odšťavňování ovoce a zeleniny TESCOMA DELLA CASA - obrazek
Nakonec všechno nádobí opláchnete ve dřezu standardní velikosti (nemusíte ho nosit do vany :-)), případně vyskládáte do myčky, a je hotovo. Větší odšťavňovací sada při skladování zabere asi tolik místa jako pětilitrový hrnec a zavařovací souprava je dokonce ještě o několik centimetrů nižší.
 

RECEPTY

Jako inspiraci vám přinášíme recept na domácí rybízový sirup a netradiční zavařeninu zvanou „rybíz à la brusinky“, jejíž chuť se báječně snoubí se svíčkovou nebo králíkem na smetaně. Můžete vyzkoušet také meruňkový džem s mrkví nebo nakládanou zeleninu:

Domácí meruňkový džem s mrkví

  • 1,5 kg meruněk 
  • 0,4 kg mrkve
  • větší limetka
  • 500 g želírovacího cukru 3:1
Postup:
Mrkev nastrouháme, meruňky vypeckujeme, zasypeme cukrem a zalijeme vodou. Přidáme kůru a šťávu z limetky. Společně povaříme a částečně rozmixujeme.

Nakládaná zelenina

Nálev:
  • 1 l vody
  • 3/4 l octa
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g soli
  • hořčičné semínko
Zelenina:
  • 2 ks červené cibule, mrkev, malé cibulky, květák
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Sklenice naplníme zeleninou a zalijeme horkým nálevem. Sterilujeme cca 15-20 min při 80 stupních Celsia. Následně necháme víčkem dolů na utěrce vychladit.

Rybíz à la brusinky

  • 2 žičky kyseliny citronové
  • 1 kg červeného rybízu
  • 500–650 g krupicového cukru
  • celá skořice
  • několik hřebíčků
  • polovina citronu
  • 150 ml vody
  • tip: 100 ml rumu
Postup:
Přebraný a omytý rybíz bez stopek dejte do hrnce, zasypte cukrem, kyselinou citronovou, vložte koření a zalijte vodou. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15–20 minut, kuličky rybízu by se neměly rozpadat. Správnou konzistenci vyzkoušíte tak, že lžičku směsi dáte na talířek a ta by měla po chvíli ztuhnout, téměř přestat téct. Pokud se tak nestane, ještě chvíli vařte a zároveň přidejte lžíci cukru. Nakonec vypněte plotýnku a do částečně zchladlého rybízu můžete podle chuti vmíchat rum. Směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařte 15–20 minut v Soupravě pro zavařování DELLA CASA s teploměrem.

Domácí ovocný sirup

1.  Do hrnce nebo kastrolu Ø 24 cm nalijte 2 l vody a nahoru umístěte zásobník na šťávu s vloženým parním sítem a zavěšenou hadičkou.
2.  Do parního síta rozprostřete cca polovinu rozmačkaného ovoce (500 g) a zasypte polovinou krupicového cukru (500 g).  Pak přidejte druhou polovinu ovoce a posypte zbytkem cukru.
3.  Soupravu uzavřete poklicí, přemístěte na sporák a zapněte na nejvyšší výkon. Jakmile voda v hrnci začne vřít, ztlumte výkon sporáku, aby voda jen mírně probublávala.
4.  Ovoce odšťavňujte 90 minut, během odšťavňování směs každých cca 25 minut opatrně promíchejte. Horká pára naruší během odšťavňování strukturu ovoce či zeleniny v parním sítu a uvolní ovocnou šťávu, která se procedí do zásobníku.
5.  Po ukončení odšťavňování sporák vypněte a soupravu i s hrncem či kastrolem přeneste na místo vhodné pro stáčení sirupu do lahví. Z okraje síta sejměte hadičku a zasuňte ji do hrdla předem sterilizované láhve s klipem DELLA CASA (případně jiné vhodné láhve). Posunutím kolečka dozadu otevřete uzávěr hadičky a horký sirup stočte do láhve.
Láhev ihned uzavřete a nechte vychladnout, domácí sirup ve vzduchotěsně uzavřené láhvi uchováte až 1 rok.
Dobrý tip při přípravě sirupů: Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi lžíci kyseliny citronové nebo strouhaného zázvoru, případně celou skořici, badyán či další koření podle chuti. Množství cukru můžete přizpůsobit dle své chuti. Dužinu, která zůstane po odšťavnění v parním sítu, použijte pro přípravu ovocných džemů nebo jako náplň do koláčů a moučníků.