info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Kaiserky a raženky

ReceptyBez masa
30. 9. 2013
Doba přípravy: 75 min
Náročnost: **
Energetická hodnota (kJ): 2271

Ingredience (10 kaiserek a 6 raženek):

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g vařených brambor
  • (1 ks) 35 g sádla
  • 20 g droždí
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • kmín
  • hrubozrnná sůl
1. Do mouky přilijte mléko a postupně přidávejte nastrouhanou vařenou bramboru, rozpuštěné sádlo, droždí, sůl a cukr. Vše promíchejte a připravte těsto, které nechte vykynout.

2. Po vykynutí rozdělte na 10 (kaiserky) nebo 6 (raženky) stejných bochánků, dejte na plech a nechte znovu krátce vykynout.

3. Pomocí tvořítka vytlačte v bocháncích hluboké dekory a nechte krátce vykynout.

4. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí, kmínem nebo semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 15 minut. Podobným způsobem připravte raženky a pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 18 minut.

5. Po vychladnutí použijte pečivo k přípravě sendvičů.

K přípravě receptu se vám bude hodit