Bylinky, které vypěstujete
doma, na zahradě nebo posbíráte na louce, se zpracovávají různě. Do bylinkových léčiv se řadí nejrůznější sirupy, masti, tinktury, bylinková vína, octy a také oleje. Jejich využití nalezneme hlavně v kuchyni, kde se mohou přidávat do zeleninových salátů.
Jak si bylinkový olej vyrobit? Výroba bylinkového oleje
Bylinkový olej lze vyrobit dvojím způsobem –
zahříváním, nebo luhováním. První je složitější, ale má o to větší léčivou sílu. Pro základ se nabízí použít klasický panenský olivový olej nebo slunečnicový, ale na trhu existují i další varianty – výborný je dýňový olej, který má oříškovou chuť a jasně zelenou barvu, nebo třeba olej lněný.
Ať už zvolíte jakýkoliv druh oleje, přidejte do něj nasekané čerstvé bylinky,
prohřejte ho a nechejte 24 hodin až týden luhovat. Poté olej sceďte a přelijte do sklenic. Nakonec do oleje
ponořte snítku hlavní bylinky. Pozor, rostlina musí být vždy ponořená, jinak se zkazí.
Skvělým pomocníkem vám budou vyluhovací sítka, která rostliny udrží pod hladinou.