info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyJak uvařit vejce správně?

Jak uvařit vejce správně?

Vaření vajec není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, zvlášť, pokud je máte rádi naměkko anebo pošírovaná. Vejce jako taková jsou plná bílkovin i zdravých tuků, a navíc se hodí téměř na cokoliv, ať už na chlebíčky, jen tak ke snídani, nebo do salátů. Staňte se s naším návodem mistrem ve vaření vajec.

Vejce vařená natvrdo, nahniličko i naměkko

  1. Malý hrnec naplňte do 3/4 vodou a přiveďte ji k varu.
  2. Pomocí lžíce (případně kleštěmi na vejce) opatrně vložte vejce do vroucí vody a nastavte si minutku.
  3. Jakmile minutka zazvoní, dejte vejce do ledové lázně, aby se zastavil proces vaření.
  4. Vejce rozklepněte, oloupejte a vychutnejte si ho.
Vejce naměkko (zcela tekutý žloutek) vařte 5 minut.
Vejce nahniličko (mírně tekutý žloutek) vařte 7 minut.
Vejce natvrdo vařte 10 minut.
Elektrický vařič na vejce PRESIDENT - obrázek
Praktickým pomocníkem pro vaření vajec natvrdo, naměkko i nahniličko je elektrický vařič PRESIDENT. Díky přednastaveným programů nemusíte hlídat čas, protože přístroj sám přípravu automaticky ukončí.

Na vejce se vám budou hodit:

Pošírované neboli ztracené vejce

  1. Malý hrnec naplňte do 3/4 vodou a přiveďte ji k varu.
  2. Poté teplotu mírně stáhněte a do vody přidejte dvě lžičky octu.
  3. Vejce rozklepněte do malé misky, případně do formičky na vaření vajec.
  4. Vodu v hrnci rozmíchejte vařečkou a vytvořte vír.
  5. Rozklepnuté vejce pak pomalu dejte do vody. Mělo by se trochu točit.
  6. Po 10 sekundách lžičkou opatrně vyzkoušejte, jestli se vejce nepřichytilo ke dnu hrnce.
  7. Vejce nechte vařit na mírném ohni zhruba 3 minuty.
Pro snadnou přípravu můžete použít i tvořítko na ztracená vejce PRESTO, díky němuž nemusíte vodu v hrnci míchat a vytvářet vír.