Jak uvařit vejce správně?
Vaření vajec není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, zvlášť, pokud je máte rádi naměkko anebo pošírovaná. Vejce jako taková jsou plná bílkovin i zdravých tuků, a navíc se hodí téměř na cokoliv, ať už na chlebíčky, jen tak ke snídani, nebo do salátů. Staňte se s naším návodem mistrem ve vaření vajec.

Vejce vařená natvrdo, nahniličko i naměkko
- Malý hrnec naplňte do 3/4 vodou a přiveďte ji k varu.
- Pomocí lžíce (případně kleštěmi na vejce) opatrně vložte vejce do vroucí vody a nastavte si minutku.
- Jakmile minutka zazvoní, dejte vejce do ledové lázně, aby se zastavil proces vaření.
- Vejce rozklepněte, oloupejte a vychutnejte si ho.
Vejce naměkko (zcela tekutý žloutek) vařte 5 minut.
Vejce nahniličko (mírně tekutý žloutek) vařte 7 minut.
Vejce natvrdo vařte 10 minut.
Vejce nahniličko (mírně tekutý žloutek) vařte 7 minut.
Vejce natvrdo vařte 10 minut.

Praktickým pomocníkem pro vaření vajec natvrdo, naměkko i nahniličko je elektrický vařič PRESIDENT. Díky přednastaveným programů nemusíte hlídat čas, protože přístroj sám přípravu automaticky ukončí.
Na vejce se vám budou hodit:
Pošírované neboli ztracené vejce

- Malý hrnec naplňte do 3/4 vodou a přiveďte ji k varu.
- Poté teplotu mírně stáhněte a do vody přidejte dvě lžičky octu.
- Vejce rozklepněte do malé misky, případně do formičky na vaření vajec.
- Vodu v hrnci rozmíchejte vařečkou a vytvořte vír.
- Rozklepnuté vejce pak pomalu dejte do vody. Mělo by se trochu točit.
- Po 10 sekundách lžičkou opatrně vyzkoušejte, jestli se vejce nepřichytilo ke dnu hrnce.
- Vejce nechte vařit na mírném ohni zhruba 3 minuty.
Pro snadnou přípravu můžete použít i tvořítko na ztracená vejce PRESTO, díky němuž nemusíte vodu v hrnci míchat a vytvářet vír.
0

















