info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Jak skladovat máslo?

Skladování másla - obrázek
Máslo skladujte v lednici podobně jako ostatní mléčné výrobky, ovšem vězte, že za určitých okolností to není nutné. Ve speciální máslence vydrží při pokojové teplotě lahodné a svěží minimálně 14 dní! Řešení vzniklo v české TESCOMĚ ve spolupráci s Potravinářským mikrobiologickým ústavem v Brně. A největší výhoda? Máslo je vždy dobře roztíratelné a připravené k okamžitému namazání. Už nemusíte čekat dlouhé minuty, než máslo "povolí".
Máslenka na stůl TESCOMA DELLA CASA - obrázek
Máslenka na stůl TESCOMA DELLA CASA
Máslenka na stůl TESCOMA DELLA CASA
Ať už ho však skladujete jakkoli, vězte, že křehké těsto na koláč, dokonalé linecké, jemná rajská omáčka ani prachobyčejné pečené kuře se  bez kostky kvalitního másla neobejde. Co ale dělat, když cena másla čas od času readikálně vzroste? Kupovat ty nejlevnější značky a připravit se tak o výraznou mléčnou chuť kvalitního másla? Nikoliv! Začněte si máslo vyrábět sami doma. Není to nic složitého a stloukání másla zvládnou i děti. Kromě hřejivého pocitu z domácího produktu můžete dále experimentovat a vyrobit si i neobyčejná ochucená másla, třeba s krystalky hrubozrnné soli nebo bylinkami.
 

Co je potřeba?

 
Na výrobu domácího másla potřebujeme 33% smetanu. Z kelímku (250 ml) běžné smetany, kterou koupíme v obchodě, vyrobíme 100 g másla. Máme-li možnost použít smetanu domácí, můžeme se těšit, že z ní „vytlučeme“ másla ještě o něco víc. Tak či tak, výsledné máslo chutná vždy skvěle!
 

S TESCOMOU je výroba čistá práce

 
I když existují způsoby, jak máslo vyrobit za pomocí tyčového mixéru a ručních šlehačů, obvykle spolu s nimi ušpiníte ještě další věci – sítko, či plátýnko, někdy i kuchyňskou linku a hlavně své ruce (kterými se obvykle máslo hněte ve studené vodě). Elegantní a rychlý způsob, jak máslo vyrobit, je v Nádobě pro přípravu másla DELLA CASA. Stačí do ní nalít 250 ml 33% smetany pokojové teploty, přidat lžíci zakysané smetany pro ještě smetanovější chuť a šlehat minimálně 2 minuty. Poté slijete cedicím otvorem podmáslí, které je vynikající jako zdravý nápoj nebo jako přísada do pokrmů či základ do chleba, a dotvarujete v Máslence DELLA CASA.
Nádoba pro přípravu másla TESCOMA DELLA CASA - obrázek

Čím máslo vylepšit?

Nechystáte-li se máslo použít jako základ do sladkých buchet, sušenek a koláčů, přidejte hrubozrnnou sůl. Pak už stačí jen namazat na čerstvé pečivo a vychutnávat! Vedle nešlápnete ani s jakoukoliv čerstvou bylinkou. Výborná je pažitka, tymián, kopr, rozmarýn, petržel, medvědí česnek i bazalka. Krásně se snoubí se zrníčkovým chlebem i pečenými bramborami. A co dělat, když bylinková sezóna končí? Udělejte si zásobu na zimu a vyrobte si bylinkovou sůl. Je to jednoduché, hrubozrnnou sůl rozmixujte s čerstvými bylinkami a směs uchovejte v mrazáku. Vydrží vám do další bylinkové sezóny.
Máslenka TESCOMA DELLA CASA - obrázek