Jak připravit domácí utopence
Utopence neboli špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou jednou z nejoblíbenějších hospodských pochoutek (nejen) k pivu. Připravit si je můžete ale i doma! Základem je kvalitní špekáček a dobře ochucený nálev. Pak už záleží na gustu, co má kdo rád – utopence se nakládají především s cibulí. Můžete k nim přidat i zeleninu, nejčastěji papriku, beraní rohy, okurky nebo zelí. Pikantní chuť podtrhnete hořčicí nebo worcesterem. Utopence ve větším množství naložte ideálně do zavařovací sklenice s klipem. 

Pokud chcete ale pro začátek vyzkoušet menší porci, pořiďte si šikovnou soupravu na nakládaný hermelín, která je vhodná právě i pro přípravu utopenců. A nakonec to nejdůležitější - ideální čas na odležení? Jeden týden. Pak jsou dokonalé! Přidáváme i recept k vyzkoušení. 

Připravte si:
- 2 kg špekáčků
 - 800 g cibule
 - 0,75 l vody
 - 0,5 l octa
 - špetka soli
 - 2 lžíce cukru
 - 16 kuliček nového koření
 - 16 kuliček pepře
 - 8 feferonek
 
Postup:
Cibuli a špekáčky rozkrájejte a naskládejte střídavě do sklenice. Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povařte cca 10 minut, nechejte vychladnout a tímto nálevem zalejte připravené špekáčky. Nechejte odležet ideálně týden, ale již po 2 dnech jsou utopence vhodné k jídlu.
 
Co budete potřebovat:
0

















