Jak na výrobu domácího másla?

Datum publikování 29. 8. 2017

Bez kvalitního másla se při přípravě krémových omáček, pečených dobrot nebo třeba zdánlivě obyčejných sázených vajec prostě neobejdete. Pokud byste se ho pokusili nahradit rostlinným olejem, připravili byste se o jeho lahodnou sladkou mléčnou chuť. To nejlepší máslo bez umělých přísad si přitom snadno připravíte doma! S našimi tipy ho navíc můžete obohatit o neobvyklé příchutě, které máslo pozvednou do zcela nových chuťových sfér.

Jak na výrobu domácího másla s TESCOMOU

Z hlediska ingrediencí je nejdůležitější minimálně 33% smetana – čím tučnější seženete, tím více másla vyrobíte. Ideální je samozřejmě smetana domácí nebo z místní farmy, bude totiž nejčerstvější. Orientační poměr vložené a výsledné suroviny, se kterým můžete počítat, je 250 ml (běžný kelímek) smetany na 100 g másla.

Postupů na výrobu másla ze smetany byste zřejmě našli spoustu, většinou ale obsahují výkonný elektrický šlehač, spoustu dalšího nádobí, plátýnek a dalších pomůcek. Pokud upřednostňujete čistý, rychlý a elegantní způsob, který se navíc ze všeho nejvíc blíží původnímu opravdovému stloukání másla, bude se vám hodit Nádoba pro přípravu másla DELLA CASA . Po nalití 250 ml 33% smetany stačí 2 minuty šlehat – a je hotovo! Cedicím otvorem slijete podmáslí (které se s kupovaným nedá srovnat) a zbylé máslo vytvarujte v Máslence DELLA CASA . Získáte tak dvě delikatesy v jednom a ještě budete mít z jejích domácí výroby dobrý pocit.

Ochucené máslo 10x jinak

Když už si dáte práci s výrobou kvalitního domácího másla, zkuste ho také ochutit – ať už naslano nebo nasladko, určitě si svou oblíbenou příchuť najdete. Postup je jednoduchý – s čerstvým máslem dobře promíchejte uvedené ingredience v množství podle vaší chuti.

  1. nasekané bylinky (např. tymián, rozmarýn, kopr), prolisovaný česnek, hrubozrnná sůl
  2. šťáva a kůra z limetky, čerstvé nebo sušené chilli
  3. šťáva a kůra z citronu, nasekaný čerstvý koriandr
  4. nasekaná čerstvá bazalka, nasekaná sušená rajčata naložená v oleji, nastrouhaný parmezán
  5. sýr s modrou plísní, nasekaná pažitka nebo jarní cibulka
  6. med, opražené a nasekané lískové oříšky, skořice
  7. arašídové máslo, kakao
  8. javorový sirup, nasekané pekanové ořechy, nasekané sušené brusinky
  9. vanilková semínka, šťáva a kůra z pomeranče
  10. tekutý karamel, sůl