info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyJak na sladké tečky Marie Baťové? Známe recept!

Jak na sladké tečky Marie Baťové? Známe recept!

Marie Baťová, manželka prvorepublikového velkopodnikatele a vizionáře Tomáše Bati, byla mimo jiné skvělou kuchařkou. Přeneste se s námi v čase, posaďte se s šálkem čaje do křesla a dopřejte si moučník, který chutná a voní stejně dnes jako před 100 lety. Máme pro vás tipy, které vám k vytvoření atmosféry pomohou. Můžete si je rovnou objednat nebo koupit v našich prodejnách.
 
Forma s vlnitým okrajem kulatá GUSTO ø 28 cm - obrázek


Na vlně poctivého pečení a noblesního servírování

S touto formou s vlnitým okrajem si upečete nejen vynikající koláče a slané quiche, které se díky prvotřídnímu porcelánu krásně vyklopí, ale zvládnete v ní i nepečené dorty. Všechny dobroty v ní můžete také noblesně servírovat.
 


Možná se vám budou hodit ještě:

Linie CREMA
Šálek s podšálkem je nezbytnost pro správné podávání kávy a čaje. Pokud si chcete pořídit takové, které mají nadčasový design a jsou ze špičkového porcelánu, vsaďte na linii CREMA
Šálek a hrnek CREMA - obrázek
Máme je ve třech velikostech, a sice na espresso, cappuccino a objemný snídaňový hrnek. Bez podšálku pak ve stejné designové řadě nabízíme i klasický hrnek a hrnek na latte.


Jednohubky, chlebíčky, zákusky i dort v bezpečí a optimální kondici?

Ano, pokud máte ochranný poklop, který ochrání vaše dobroty před nečistotami a hmyzem, a to jak při skladování v lednici, tak i u stolování. Poklop má unikátní systém ventilace umístěný ve spodní části úchytu. Pootočením úchytu ventilaci uzavřete a zabráníte osychání pokrmů, otevřením ventilace naopak zamezíte jejich nežádoucímu vlhnutí. Výrobek získal prestižní designové ocenění Kitchen Innovation Award.
 
Etažérka 3patrová GUSTITO - obrázek
Šetří místo na stole, nechá cukroví, zákusky, bonbony či jednohubky vyniknout. Ano, řeč je o porcelánové etažérce GUSTITO. Že ji ještě nemáte? Tak si pospěšte :-)
Sada talířů PROVENCE, 12 ks - obrázek
Chybí vám doma elegantní jídelní talíře s atraktivním přírodním dekorem? Mrkněte na naši novinku: Servírovací nádobí PROVENCE je vyrobeno z přírodního porcelánu a upoutá pozornost svými motivy levandule. Talíře PROVENCE jsou dodávány v sadě po 12 ks i jednotlivě.
/mlynek-na-mak-handy - obrázek


Černé tečky po celém chrupu? To je prostě mák!

Mák je ingredience typická pro české moučníky a sladká jídla. Aby chutnal tak jak má, je třeba ho namlít na optimální hrubost. A s tím vám pomůže mlýnek na mák HANDY, který skvěle mele, snadno se čistí a drží!
 
Mísa na kynuté těsto s ohřívačem DELÍCIA ø 26 cm - obrázek
Vyhýbáte se pečení, protože máte obavy z vykynutí těsta? Oprávněně, protože kynuté pečivo potřebuje svůj klid, aby bylo kypré a vláčné. To doposud vyžadovalo také hodně času. Abychom váš čas šetřili, najdete v naší nabídce praktickou mísu se vzduchotěsným víkem pro snadnou přípravu kynutého těsta a jeho rychlé kynutí. Je opatřená vychytaným ohřívačem, který se s těstem rád podělí o své teplo a zkrátí tak zdlouhavý proces kynutí. Vy si tak na čerstvém pečivu a moučnících pochutnáte mnohem dříve!
Keramická forma bábovka DELÍCIA - obrázek
Pokud dáváte přednost pečení bez kynutí, upečte si poctivou domácí bábovku v klasické silnostěnné keramické formě, kterou podle mnohých kuchařek a cukrářek žádná jiná nenahradí. Keramická forma DELÍCIAmá dvoubarevnou glazuru, proto i výborně vypadá. Upečete v ní velkou i malou bábovku s dokonale propracovanými detaily a když ji právě nepoužíváte, stane se z ní půvabná kuchyňská dekorace.


Zkuste jako sladkou tečku třeba skořicové cottage košíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 120 másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 moka lžičky mleté skořice
  • 2 žloutky
Náplň:
  • 200 g nesoleného cottage sýru
  • 300 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 1 citron
Žloutky utřete s cukrem a změklým máslem, přidejte mouku a skořici. Vypracujte těsto a nechte ho zabalené do potravinové fólie 30 minut odpočinout v lednici. Připravte si formičky na košíčky, vymažte je máslem nebo použijte olej do pečicích forem. Odpočinuté těsto vytvarujte do válečku, rozkrájejte na rovnoměrné kousky a vtlačte do formiček. Formičky naskládejte na plech a pečte přibližně 12 minut na 170 °C. Upečené košíčky nechte vychladnout.

K přípravě krému rozmělněte sýr cottage najemno, přepasírujte přes sítko nebo rozmixujte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Připravte si vanilkový pudink – uvařte ho v 300 ml mléka a přidejte moučkový cukr. Jakmile pudink vychladne, zamíchejte do něj sýr. Vznikne jemný krém. Pokud byste měli košíčky skladovat delší dobu, přidejte ještě 100 g změklého másla.

Košíčky naplňte krémem a ozdobte ovocem.