info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyJablkový koláč z křehkého těsta

Jablkový koláč z křehkého těsta

Jablkový koláč z křehkého těsta - obrázek
Ingredience:
Na koláč budete potřebovat kulatou formu o průměru 24 cm
těsto:
  • 80 g moučkového cukru,
  • 200 g hladké mouky,
  • 150 g ztuženého rostlinného tuku nebo másla,
  • 2 žloutky;
náplň:
  • 800 g jablek (vhodná odrůda Grany Smith),
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • ½ lžičky mleté skořice,
  • 30 g rozinek,
  • 80 g kulatých dětských piškotů nebo bílé strouhanky,
  • 50 g mandlových lupínků
Na vál prosejeme mouku s cukrem. Přidáme tuk nakrájený na kostičky, žloutky a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme uležet do chladu minimálně na 30 minut. Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na silnější plátky. V míse je promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Piškoty rozdrtíme a 2/3 drobečků vmícháme do jablek. Uleželé těsto rozválíme. Podle formy vykrojíme kruh a vyložíme jím dno formy. Ze zbytku těsta uděláme okraj. Dno posypeme zbylými piškotovými drobečky a do koláče vyrovnáme jablka. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 15 minut, pak na povrch jablek nasypeme mandlové lupínky a ještě 30 minut pečeme. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Budou se vám hodit: