Jablečný koláč
Doba přípravy: 40 min
Náročnost: *
Náročnost: *
Ingredience:
- 550 g loupaných jablek
- 300 g listové těsto
- 50 g máslo
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce másla na potření
- 40 ml calvados (francouzská jablečná pálenka)
- cukr moučka na posypání
- smetana dle chuti
1. Oloupaná jablka zbavte jádřinců.
2. Do pánve vsypte cukr a připravte světlý karamel. Pánev dejte stranou a vmíchejte máslo s trochou pálenky. Vlijte do zapékací mísy.
3. Jablka překrájejte na půlky, rozložte v zapékací míse a posypte skořicí.
4. Listové těsto vyválejte na sílu cca 3 mm, vykrojte kruh a po celé ploše přejeďte děrovacím válečkem. Vykrojeným těstem přeložte jablka, zarovnejte a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C cca 30 minut.
5. Hotový koláč potřete rozpuštěným máslem smíchaným s calvadosem. Koláč rozkrojte a servírujte se smetanou ochucenou vanilkovým luskem.
Tip: Můžete podávat se vanilkovou zmrzlinou nebo jablečným sorbetem.
2. Do pánve vsypte cukr a připravte světlý karamel. Pánev dejte stranou a vmíchejte máslo s trochou pálenky. Vlijte do zapékací mísy.
3. Jablka překrájejte na půlky, rozložte v zapékací míse a posypte skořicí.
4. Listové těsto vyválejte na sílu cca 3 mm, vykrojte kruh a po celé ploše přejeďte děrovacím válečkem. Vykrojeným těstem přeložte jablka, zarovnejte a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C cca 30 minut.
5. Hotový koláč potřete rozpuštěným máslem smíchaným s calvadosem. Koláč rozkrojte a servírujte se smetanou ochucenou vanilkovým luskem.
Tip: Můžete podávat se vanilkovou zmrzlinou nebo jablečným sorbetem.
K přípravě receptu se vám bude hodit
0

















