Horké, ostré, voňavé - 7 tipů na fantastické nápoje, které vás rozehřejí

Je libo něco na zahřátí? Čaj, nebo snad něco ostřejšího? Podzim a zima jsou rájem punčů, svařáků a mnoha dalších horkých nápojů – alkoholických i nealkoholických. Pojďte si společně s námi vychutnat (pod)zimní atmosféru plnými doušky! Redaktorky TESCOMA Magazínu pro vás vytipovaly 7 receptů, které prostě musíte vyzkoušet.

Jeden čaj, prosím

Zelený, černý, ovocný, pečený…? Za čaj je označováno mnoho variant nálevů a odvarů, pravým je však pouze ten, který je připravený z lístků čajovníku. Ať už se jedná o čaj, nálev, nebo odvar, jedno jim upřít nelze – pozitivní vliv na náš organismus. Např. zelený zlepšuje paměť, černý působí jako životabudič, bylinkový je pak skvělým pomocníkem při léčbě zdravotních neduhů. Když čaji přičtete k dobru i chvíle relaxace a pohody, které s ním máme spojené, není divu, že je hned po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě.
 
 

Kde nestačí čaj, nastupuje svařák

Svařit, ale nevařit – kouzlo a lahodnou chuť horkého vína s kořením objevili už v antickém Řecku. Důvod jeho přípravy byl z počátku čistě pragmatický – přidání medu a citrusu mělo působit jako konzervant, úkolem koření bylo zakrýt nedostatky méně kvalitního vína. Podle legendy pak recept na svařené víno převzali Římané, a to, když je při dobývání severu zaskočila zima, na kterou nebyli zvyklí. Horký nápoj jim přišel vhod a zachutnal. Odtud už zbýval jen krůček k tomu, aby se horké víno s kořením rozšířilo do dalších zemí.
 

Sladké mámení jménem punč

Horké víno nemusí nutně znamenat jen svařák. Stačí přidat kandované nebo sušené ovoce, přilít griotku či rum a během chvilky se zrodí… punč! Punč bývá sladší, jeho chuť doplňuje přidaná směs ovoce od jahod, citrusů až po rozinky či plátky kokosu. V dětské variantě můžete na dně hrníčku najít i gumové medvídky! Při přípravě punče se zkrátka fantazii meze nekladou, s o to rozmanitějšími recepty se můžete setkat. Nás jich zaujalo hned několik - vychutnejte si je v pohodlí domova – bez zmrzání a dlouhých front u stánků s občerstvením.

Anglický punč

• 1 l černého čaje
• 0,5 l červeného vína
• 0,25 l rumu
• 2 badyány
• 2 celé skořice
• 3 hřebíčky
• špetka kardamomu
• 1 citrón
• 1 pomeranč
• 1 lžíce třtinového cukru
 
Nejprve si v konvici MONTE CARLO uvařte černý čaj. Do něj pak přisypte všechno koření a přidejte kůru z citrónu. Společně vařte asi 10 minut. Poté přilijte červené víno, rum, šťávu z citrónu a pomeranče a už jen krátce povařte. Dle chuti oslaďte cukrem.

Skandinávský glögg

• 1 l červeného vína
• 1 g kardamomu
• 2 celé skořice
• 2,5 g mletého zázvoru
• 2,5 g celého hřebíčku
• šťáva z 1 pomeranče
• 60 g cukru krystal
• 5 cl vodky
• 1 lžička rozinek
• 1 lžička loupaných mandlí
 
Všechny suroviny kromě vodky společně svařte v konvici MONTE CARLO, vodku přidejte až na konec. Podávejte s rozinkami a loupanými mandlemi.

Horká hruška v bílém víně

  • 0,75 l suchého bílého vína
  • 1/4 hrnku hruškovice
  • 1 anýz
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 celé kardamomy
  • 3 celé hřebíčky
  • 3–4 lžíce medu
  • 4 plátky hrušky
Víno, anýz, zázvor, kardamom, hřebíček a med přiveďte v konvici MONTE CARLO za stálého míchání k varu, avšak nevařte. Odstavte a nechte 15 minut luhovat. Opět víno zahřejte a až se z něj bude linout pára, přilijte hruškovici. Do hrníčku vložte několik kousků koření, nalijte hotový drink a ozdobte plátkem hrušky.

Svařené víno

  • 1 l bílého vína
  • 0,1 l vody
  • 1 celé skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • cukr (a nebo med)
  • 1 badián
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 pomaranče

Do konvice MONTE CARLO dejte ohřát víno a vodu. Nesmí vřít. Přidejte cukr podle potřeby i podle toho, jestli je víno suché nebo polosladké. Do vína vymačkejte půlku pomerenče, přidejte kousky umyté kůry, hřebíček, badián, celou skořici a pár semínek anýzu. Když víno začne pěnit, odstavte a můžete podávat.

Německý máslový grog

  • 2–3 lžičky javorového sirupu nebo cukru (podle chuti)
  • 2,5 hrnku jablečného moštu
  • 1 lžíce soleného másla
  • 1–2 lžíce rumu
  • 1–2 proužky citronové kůry
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 skořice

Do konvice MONTE CARLO nalijte jablečný mošt a javorový sirup (nebo přisypte cukr) a při nízké teplotě ohřívejte. Přidejte citronovou kůru, hřebíček a skořici a ponechte v mírném varu po dobu 5–10 minut. Do hrníčku vložte máslo, přidejte rum a přelijte horkým moštem s kořením.

Podzimní čaj plný vitaminů

  • 4 lžíce sušených šípků
  •  2 lžíce sušených brusinek
  • 1 hrst sušených hrušek
  • 1 hrst sušených jablek
  • 1 l vody
  • med na oslazení
Usušené šípky rozdrťte, aby se uvolnilo co nejvíce vitaminů, nasypte do sítka konvice MONTE CARLO, zalijte studenou vodou a nechce alespoň 30 minut luhovat. Přisypte brusinky, sušené hrušky, jablka a rovnou v konvici krátce povařte (max. 2 minuty). Poté nechte 15 minut odstát. Nakonec vyjměte sítko a hotový čaj oslaďte medem
 

Když na vás něco leze

Jestli vás ale škrábe v krku, teče vám z nosu a nebo kašlete, uvařte si místo drinků s alkoholem čaj s cibulí, který vás znovu postaví na nohy, a který je vhodný i pro děti:

Cibulový čaj při nachlazení

  • 1 větší cibule
  • 300 ml vody
  • med nebo další ingredience na dochucení

V konvici Monte Carlo dejte vařit vodu, mezitím si oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny cibuli. Vsypte do sítka konvice a povařte asi 5 minut. Poté odstavte a nechte dalších 10 minut luhovat. Oslaďte medem a ještě teplé vypijte. Aby čaj lépe chutnal, můžete přidat skořici, hřebíček, citrón nebo plátek zázvoru.