Úvodní strana/TESCOMA blog/Recepty/Bez masa/Horké, ostré, voňavé - 7 tipů na fantastické nápoje, které vás rozehřejí
Horké, ostré, voňavé - 7 tipů na fantastické nápoje, které vás rozehřejí
Jeden čaj, prosím
Zelený, černý, ovocný, pečený…? Za čaj je označováno mnoho variant nálevů a odvarů, pravým je však pouze ten, který je připravený z lístků čajovníku. Ať už se jedná o čaj, nálev, nebo odvar, jedno jim upřít nelze – pozitivní vliv na náš organismus. Např. zelený zlepšuje paměť, černý působí jako životabudič, bylinkový je pak skvělým pomocníkem při léčbě zdravotních neduhů. Když čaji přičtete k dobru i chvíle relaxace a pohody, které s ním máme spojené, není divu, že je hned po vodě druhým nejrozšířenějším nápojem na světě.

Kde nestačí čaj, nastupuje svařák
Svařit, ale nevařit – kouzlo a lahodnou chuť horkého vína s kořením objevili už v antickém Řecku. Důvod jeho přípravy byl z počátku čistě pragmatický – přidání medu a citrusu mělo působit jako konzervant, úkolem koření bylo zakrýt nedostatky méně kvalitního vína. Podle legendy pak recept na svařené víno převzali Římané, a to, když je při dobývání severu zaskočila zima, na kterou nebyli zvyklí. Horký nápoj jim přišel vhod a zachutnal. Odtud už zbýval jen krůček k tomu, aby se horké víno s kořením rozšířilo do dalších zemí.
Sladké mámení jménem punč
Horké víno nemusí nutně znamenat jen svařák. Stačí přidat kandované nebo sušené ovoce, přilít griotku či rum a během chvilky se zrodí… punč! Punč bývá sladší, jeho chuť doplňuje přidaná směs ovoce od jahod, citrusů až po rozinky či plátky kokosu. V dětské variantě můžete na dně hrníčku najít i gumové medvídky! Při přípravě punče se zkrátka fantazii meze nekladou, s o to rozmanitějšími recepty se můžete setkat. Nás jich zaujalo hned několik - vychutnejte si je v pohodlí domova – bez zmrzání a dlouhých front u stánků s
Anglický punč
• 1 l černého čaje
• 0,5 l červeného vína
• 0,25 l rumu
• 2 badyány
• 2 celé skořice
• 3 hřebíčky
• špetka kardamomu
• 1 citrón
• 1 pomeranč
• 1 lžíce třtinového cukru
Nejprve si v konvici MONTE CARLO uvařte černý čaj. Do něj pak přisypte všechno koření a přidejte kůru z citrónu. Společně vařte asi 10 minut. Poté přilijte červené víno, rum, šťávu z citrónu a pomeranče a už jen krátce povařte. Dle chuti oslaďte cukrem.
Skandinávský glögg
• 1 l červeného vína
• 1 g kardamomu
• 2 celé skořice
• 2,5 g mletého zázvoru
• 2,5 g celého hřebíčku
• šťáva z 1 pomeranče
• 60 g cukru krystal
• 5 cl vodky
• 1 lžička rozinek
• 1 lžička loupaných mandlí
Všechny suroviny kromě vodky společně svařte v konvici MONTE CARLO, vodku přidejte až na konec. Podávejte s rozinkami a loupanými mandlemi.

Horká hruška v bílém víně
- 0,75 l suchého bílého vína
- 1/4 hrnku hruškovice
- 1 anýz
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 3 celé kardamomy
- 3 celé hřebíčky
- 3–4 lžíce medu
- 4 plátky hrušky
Víno, anýz, zázvor, kardamom, hřebíček a med přiveďte v konvici MONTE CARLO za stálého míchání k varu, avšak nevařte. Odstavte a nechte 15 minut luhovat. Opět víno zahřejte a až se z něj bude linout pára, přilijte hruškovici. Do hrníčku vložte několik kousků koření, nalijte hotový drink a ozdobte plátkem hrušky.
Svařené víno
- 1 l bílého vína
- 0,1 l vody
- 1 celé skořice
- 8 ks hřebíčku
- cukr (a nebo med)
- 1 badián
- pár semínek anýzu
- 1/2 pomaranče
Německý máslový grog
- 2–3 lžičky javorového sirupu nebo cukru (podle chuti)
- 2,5 hrnku jablečného moštu
- 1 lžíce soleného másla
- 1–2 lžíce rumu
- 1–2 proužky citronové kůry
- 2 celé hřebíčky
- 1 skořice
Podzimní čaj plný vitaminů
- 4 lžíce sušených šípků
- 2 lžíce sušených brusinek
- 1 hrst sušených hrušek
- 1 hrst sušených jablek
- 1 l vody
- med na oslazení

Když na vás něco leze
Jestli vás ale škrábe v krku, teče vám z nosu a nebo kašlete, uvařte si místo drinků s alkoholem čaj s cibulí, který vás znovu postaví na nohy, a který je vhodný i pro děti:Cibulový čaj při nachlazení
- 1 větší cibule
- 300 ml vody
- med nebo další ingredience na dochucení
0













