info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Domácí vánočka

Domácí vánočka - obrázek

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 115 g moučkového cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 100 g rozpuštěného tuku na pečení
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sekané mandle
  • rozinky máčené v rumu

Jak na nepletenou vánočku:

Do mléka se špetkou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěný tuk na pečení, vmíchejte vejce i kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Do těsta přidejte sekané mandle a rozinky máčené v rumu. Vymazanou keramickou formu naplňte těstem a nechte na teplém místě hodinu kynout. Vánočku pečte při 160 °C cca 45 minut, ihned po upečení ji vyklopte a nechte vychladnout.

Dobrý tip: Pokud vánočku nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Po cca 10 minutách formu snadno sejmete.

Bude se vám hodit: