Ingredience:
- 500 g hladké mouky,
- 115 g moučkového cukru,
- 200 ml vlažného mléka,
- 25 g droždí,
- 100 g rozpuštěného tuku na pečení,
- 1 vejce,
- ½ lžičky soli,
- strouhaná kůra z 1 citronu,
- sekané mandle,
- rozinky máčené v rumu
Do mléka se špetkou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem, solí a citronovou kůrou, přidejte rozpuštěný tuk na pečení, vmíchejte vejce i kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Do těsta přidejte sekané mandle a rozinky máčené v rumu. Vymazanou
keramickou formu naplňte těstem a nechte na teplém místě hodinu kynout. Vánočku pečte při 160 °C cca 45 minut, ihned po upečení ji vyklopte a nechte vychladnout.
Dobrý tip: Pokud vánočku nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou. Po cca 10 minutách formu snadno sejmete.