info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Domácí sirupy bez chemie

domácí sirupy - obrázek
Stočte si chuť letního ovoce do sklenice! S inovativní odšťavňovací soupravou DELLA CASA pro výrobu sirupů zvládnete připravit výtečnou domácí šťávu bez barviv, dochucovadel a konzervantů. Nástavec ze špičkového odolného plastu posaďte na svůj hrnec o průměru 24 cm, přidejte vodu, ovoce nebo zeleninu, cukr podle chuti a za 90 minut, během kterých nemusíte u hrnce stát, máte hotovo! Ingredience se během procesu napaří a pustí šťávu. Pak už jen stačí odjistit pružnou silikonovou hadičku a slít sirup přímo do lahví k uskladnění.

Sirupy nekupujte, ale vyrábějte!
1,5 litru tradičního domácího sirupu vyrobíte z 1 kg ovoce (ale i zeleniny) a 1 kg cukru. Bílý cukr můžete nahradit třtinovým, nebo množství cukru snížit.
 
Z čeho sirup vyrobit?
Jahody, rybíz, angrešt, maliny, borůvky, černý bez, brusinky, hroznové víno, jablka, hrušky, višně, třešně, meruňky, broskve, švestky, dýně či rebarbora. Všechny druhy jsme vyzkoušeli a ochutnali přímo v TESCOMĚ v naší experimentální kuchyni. A jak to dopadlo? Kupované sirupy už nikdy pít nebudeme! Silné chuti domácích sirupů vyrobených z čerstvého ovoce se žádná náhražka nevyrovná.
Souprava pro odšťavňování ovoce a zeleniny TESCOMA DELLA CASA - obrázek
Postup krok za krokem
1.  Do hrnce nebo kastrolu Ø 24 cm nalijte 2 l vody a nahoru umístěte zásobník na šťávu s vloženým parním sítem a zavěšenou hadičkou. 
2.  Do parního síta rozprostřete cca polovinu rozmačkaného nebo pokrájeného ovoce či zeleniny (500 g) a zasypte polovinou krupicového cukru (500 g).  Pak přidejte druhou polovinu ovoce či zeleniny a posypte zbytkem cukru.
Dobrý tip: Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi lžíci kyseliny citronové nebo strouhaného zázvoru, případně celou skořici, badyán či další koření podle chuti.
3.  Soupravu uzavřete poklicí, přemístěte na sporák a zapněte na nejvyšší výkon. Jakmile voda v hrnci začne vřít, ztlumte výkon sporáku, aby voda jen mírně probublávala.
4.  Ovoce nebo zeleninu odšťavňujte 90 minut, během odšťavňování směs každých cca 25 minut opatrně promíchejte. Horká pára naruší během odšťavňování strukturu ovoce či zeleniny v parním sítu a uvolní ovocnou šťávu, která se procedí do zásobníku. 
Dobrý tip:  Dužinu z ovoce či zeleniny, která zůstane po odšťavnění v parním sítu, použijte pro přípravu ovocných džemů nebo jako náplň do koláčů a moučníků.
Souprava pro odšťavňování ovoce a zeleniny TESCOMA DELLA CASA - obrázek
5.  Po ukončení odšťavňování sporák vypněte a soupravu i s hrncem či kastrolem přeneste na místo vhodné pro stáčení sirupu do lahví. Z okraje síta sejměte hadičku a zasuňte ji do hrdla předem sterilizované láhve s klipem DELLA CASA (případně jiné vhodné láhve). Posunutím kolečka dozadu otevřete uzávěr hadičky a horký sirup stočte do láhve.

Láhev ihned uzavřete a nechte vychladnout, domácí sirup ve vzduchotěsně uzavřené láhvi uchováte až 1 rok.

Můžete vyzkoušet i další naše recepty na sirupy, želé a džemy
 
Jak domácí sirup vyráběný za studena?
Odšťavňování ovoce a bylinek v soupravě pro přípravu sirupů DELLA CASA bez zahřívání zachová v  sirupu maximální množství vitamínů a cenných nutričních látek. Sirup připravený za studena má přirozenou a původní chuť ovoce a bylinek.
Při výrobě domácích sirupů za studena lze výrazně omezit použití cukru nebo cukr zcela nahradit přírodní stévií. Mrkněte na naše recepty na sirupy vyráběné za studena.
Souprava pro přípravu sirupů TESCOMA DELLA CASA 1500 ml - obrázek
Jak domácí sirup proměnit v limonádu?
Pozvěte si na pomoc Výrobník sycených nápojů myDRINK, naplňte láhev sirupem (množství zvolte podle chuti) a kohoutkovou vodou, uzavřete plnicím ventilem a vložte do výrobníku. Tlačítko pro sycení stiskněte krátce (méně než sekundu) 6 až 10krát po sobě a připravte si osvěžující perlivou domácí limonádu.
Nemusíte se bát, že by vám sladký nápoj při sycení vyšuměl nebo na vás při otevírání lahve vystříkl. Díky dvěma ventilům v uzávěru lahve – jeden pro rychlé a druhý pro pomalé kontrolované odvzdušnění – se ve výrobníku myDRINK mohou bez problémů připravovat i nápoje s obsahem cukru, který pěnění způsobuje.
Výrobník sycených nápojů myDRINK - obrázek
Náš tip: Jak snadno a zdravě ručně lisovat ovoce?