info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyDomácí italská zmrzlina slaný karamel

Domácí italská zmrzlina slaný karamel

Na pravou italskou zmrzlinu budete potřebovat:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 90 g žloutků
  • 15 g cukru krupice
  • lískové ořechy na posypání

Na slaný karamel si připravte:

  • 100 g cukru krupice
  • 130 ml 33% smetany
  • 15 g másla
  • 3 - 4 g soli (dle chuti)

Postup:

Cukr na karamel nechte zkaramelizovat v hrnci. Karamel by měl mít jantarovou barvu. Hlídejte, aby se nespálil! Přidejte máslo, zamíchejte, přilejte smetanu, potom mléko a sůl. Vše nechte povařit, aby se karamel rozpustil.

Vyšlehejte žloutky a cukr na zmrzlinu do husté pěny, přidejte malou část karamelového rozvaru a důkladně promíchejte. Tímto krokem temperujete žloutky. Když se žloutky spojí s karamelovou směsí, vlijte vše zpět do hrnce s karamelovým rozvarem a za stálého míchání zvolna zahřívejte do momentu zhoustnutí. Když přejedete po vařečce prstem a zůstane tam stopa, směs sceďte, nechte vychladit v lednici a poté nalijte do namrazeného, zapnutého zmrzlinovače a za cca 20 minut bude zmrzlina hotová.

NÁŠ TIP: Malou část karamelu dejte stranou na pozdější přelití hotové zmrzliny při servírování. Posypejte lískovými ořechy.

S čím vám půjde příprava jedna báseň: