Domácí celozrnný chléb

Ingredience na 1 bochník (cca 500 g)
- 350 g celozrnné mouky
- 200 ml studené vody
- 1,5 polévkové lžíce lněného semínka
- 1,5 polévkové lžíce sezamového semínka
- 1,5 polévkové lžíce slunečnicového semínka
- 10 g čerstvého droždí
- 8 g soli
- 60 ml vlažné vody
Příprava těsta
Do mísy se studenou vodou vysypte všechna semínka a nechte je přes noc přikryté v chladné místnosti.
Druhý den přidejte k semínkům s vodou mouku, sůl a droždí předem rozmíchané ve vlažné vodě. Těsto důkladně prohněťte a nechte 10 minut odpočinout. Pak znovu prohněťte, vložte do silikonové formy a nechte cca hodinu a půl přikryté utěrkou kynout. Vykynuté těsto potřete slanou vodou a posypte semínky.
Druhý den přidejte k semínkům s vodou mouku, sůl a droždí předem rozmíchané ve vlažné vodě. Těsto důkladně prohněťte a nechte 10 minut odpočinout. Pak znovu prohněťte, vložte do silikonové formy a nechte cca hodinu a půl přikryté utěrkou kynout. Vykynuté těsto potřete slanou vodou a posypte semínky.
Pečení
Troubu zahřejte na 250 °C, do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou, vložte formu s těstem, snižte teplotu a při 220 °C pečte chléb 20 minut. Misku s vodou pak z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 15 minut. Upečený chléb vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
K přípravě celozrnného chleba si připravte:
0
















