info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyBez masaCrossaint z plundrového těsta

Crossaint z plundrového těsta

Bez masaRecepty
30. 9. 2013
Doba přípravy: 135 min
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 3976

Ingredience (8 - 10 kusů):

Tukový bochánek:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g másla

Těsto kynuté:
  • 300 g mouky polohrubé
  • 200 ml mléka
  • 60 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 citrón
  • 1 vejce na potření
  • sůl
Tukový bochánek:
1. Z mouky a tuku rychle zpracujte tukový bochánek a dejte jej odležet do lednice.

Těsto kynuté:
1. Ze všech ingrediencí připravte kváskem zadělané těsto a nechte jej cca 40 minut kynout (v lednici i přes noc).

2. Vykynuté těsto před vyválením ještě krátce prohněťte, pak vyválejte, doprostřed dejte tukový bochánek zformovaný do tenké placky, těsto složte ze čtyř stran do středu jako obálku a rozválejte do tvaru pruhu, který přeložte pravou stranou na střed a levou přes ně. Těsto dejte do lednice na 20 minut ztuhnout, válení a skládání složeného těsta opakujte 3x.

3. Těsto rozválejte do plátu a tvořítkem vykrojte. Vykrojené trojúhelníky rolujte od širší strany směrem ke špičce. Srolované croissanty nechte ještě chvíli nakynout a potřete je po hřbetě rozšlehaným vejcem.

4. Croissant pečte prvních 10 minut při 210 °C, pak teplotu snižte na 180 °C a dopečte dozlatova.

K přípravě receptu se vám bude hodit