Čokoládové madlenky

Ingredience:
Na jednu formu potřebujete:
- 2 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 110 g rozpuštěného másla
- 100 g hladké mouky
- 15 ml mléka
- 15 ml pomerančové šťávy
- kůru z pomeranče
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 20 g holandského kakaa
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 lžičku hladké mouky
- ½ lžičky kakaa
- 1 lžičku másla
- 80 g hořké čokolády
- 1 lžičku másla
- pomerančovou kůru
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte v robotu nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny, v závěru snižte rychlost na minimum a pomalu zašlehejte pomerančovou šťávu i kůru, mléko a vanilkový extrakt. V druhé míse prosejte mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek, sypkou směs postupně zašlehejte do připravené hmoty. Přidejte rozpuštěné máslo a zapracujte ho opatrně pomocí cukrářské stěrky.
Mísu zabalte do fólie a dejte do lednice odležet alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte máslem. V misce smíchejte mouku a kakao vymazanou formu směsí mírně poprašte, následně formu přesuňte do lednice na 10 minut.
Do vychlazené formy dávkujte vždy lžičku a půl těsta, kopeček nemusíte uhladit. Pečte 10 minut, madlenky by měly být lehce vypouklé. Na polevu rozpusťte pokrájenou čokoládu společně s máslem ve vodní lázni a jednotlivé madlenky v ní namáčejte, nakonec zastrouhejte pomerančovou kůrou a nechejte ztuhnout.
Mísu zabalte do fólie a dejte do lednice odležet alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na madlenky vymažte máslem. V misce smíchejte mouku a kakao vymazanou formu směsí mírně poprašte, následně formu přesuňte do lednice na 10 minut.
Do vychlazené formy dávkujte vždy lžičku a půl těsta, kopeček nemusíte uhladit. Pečte 10 minut, madlenky by měly být lehce vypouklé. Na polevu rozpusťte pokrájenou čokoládu společně s máslem ve vodní lázni a jednotlivé madlenky v ní namáčejte, nakonec zastrouhejte pomerančovou kůrou a nechejte ztuhnout.
Inspirujte se:
0

















