Co s nadbytkem rajčat? Zpracovat a schovat na zimu!

Rajčatům se v našich zeměpisných podmínkách daří, úroda je tak obvykle bohatá a každý rok nastává těžké rozhodování, co s nimi. Zkuste je elegantně propasírovat a zavařit, abyste si kdykoli v roce mohli připravit domácí sugo, nebo hravě usušit a naložit do oleje. 

Pro zavaření stačí rajčata s nakrojenou slupkou krátce povařit, dokud se nezačne oddělovat slupka, rozkrájet na čtvrtinky a rozpasírovat ve kvalitním pasírovači. Šťávou s dužinou pak naplňte sklenice a sterilizujte v soupravě pro zavařování asi 10 minut. Bude se vám hodit kdykoli coby základ do omáček, polévek nebo suga, do těstovin a na pizzu.

Usušit? Rozhodně!

Nejen houby a jablka se skvěle hodí pro sušení. Také sušená rajčata jsou vynikající přísadou do omáček na těstoviny, pizzy či do risotta, výborná jsou ale i v salátech nebo naložená v oleji s bylinkami a česnekem, která se skvěle hodí k bagetce, sýru a vínu.

Zajímavá jsou také coby součást marinád pro nakládání masa i ryb. Olej z naložených rajčat nevylévejte, je vynikající do salátů či při pečení italského chleba focaccia.

Výroba sušených rajčat přitom není vůbec složitá a zvládnete ji i bez elektrické sušičky – hezky česky v troubě pomocí soupravy na sušení DELLA CASA. Stačí troubu nastavit na 70 stupňů, nechat pootevřená dvířka a "péct" do té doby, než z nich přestane kapat šťáva.

Výběr rajčat

Na úvod je třeba zmínit jedno důležité pravidlo: Výslednou chuť jednoznačně ovlivní kvalita rajčat. Ideální pro zpracování jsou proto rajčátka, která své chuti dosáhla přirozeným zráním bez chemie. A vůbec nevadí, když jsou plody přezrálé. Sušit i sterilizovat můžete různé druhy rajčat, pro sušení však nejsou příliš vhodná žlutá a oranžová cherry rajčata, protože jejich chuť je příliš jemná. Naopak obzvláště vhodná pro sušení jsou rajčata soudková, protože jsou masitá a méně šťavnatá, rovněž obsah semínek je nižší. Drobná rajčata sušte vcelku (dosáhnete tak intenzivnější chuti), větší druhy rajčat před sušením rozkrájejte – dle velikosti plodů na půlky, čtvrtky či plátky.

                                                                                                                                                                                                           Foto: Farma Bezdínek

 

K přípravě se vám může také hodit: