Rádi bychom vám ukazovali jen to, co vás zajímá, tedy neotřelé nápady pro vaření a bydlení. Nejen to nám umožní soubory cookies. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech typů cookies, v části „Předvolby“ si můžete vybrat, které povolíte. Souhlas lze odmítnout kliknutím na „Odmítnout vše“ (netýká se tzv. základních cookies). Nastavení lze kdykoliv změnit. Další informace najdete v Informacích o zpracování osobních údajů.
Doba přípravy: 120 min Náročnost: *** Energetická hodnota (kJ): 7804
Ingredience (12 porcí):
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla
175 g moučkového cukru
2 vejce
1 citrón
1 vanilkový lusk
Poleva:
400 g cukru
250 ml smetany
9 vajec
5 citrónů na šťávu
2 citróny na kůru
1. Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr, změklé máslo, nastrouhanou kůru z omytého citrónu, dvě rozšlehaná vejce a dužinu z vanilky.Připravte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout.
2. Rozválené těsto dejte do formy a děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory a ořežte převislé těsto. Na těsto položte pečící papír nebo fólii, který zatižte vhodnou surovinou (fazole).Pečte 10 minut při 180 °C.
3. Citrónová poleva: Vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidejte citrónovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
4. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír a pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citrónovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C.
5. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.