Citrónový koláč Elis
Doba přípravy: 120 min
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 7804
Náročnost: ***
Energetická hodnota (kJ): 7804
Ingredience (12 porcí):
Těsto:- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 175 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 citrón
- 1 vanilkový lusk
Poleva:
- 400 g cukru
- 250 ml smetany
- 9 vajec
- 5 citrónů na šťávu
- 2 citróny na kůru
1. Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr, změklé máslo, nastrouhanou kůru z omytého citrónu, dvě rozšlehaná vejce a dužinu z vanilky.Připravte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout.
2. Rozválené těsto dejte do formy a děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory a ořežte převislé těsto. Na těsto položte pečící papír nebo fólii, který zatižte vhodnou surovinou (fazole).Pečte 10 minut při 180 °C.
3. Citrónová poleva: Vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidejte citrónovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
4. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír a pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citrónovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C.
5. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.
2. Rozválené těsto dejte do formy a děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory a ořežte převislé těsto. Na těsto položte pečící papír nebo fólii, který zatižte vhodnou surovinou (fazole).Pečte 10 minut při 180 °C.
3. Citrónová poleva: Vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidejte citrónovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
4. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír a pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citrónovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C.
5. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.
K přípravě receptu se vám bude hodit
0





















