Citronový koláč

Ingredience:

Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 175 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 citron, 1 vanilkový lusk

Na polevu: 400 g cukru, 250 ml smetany, 9 vajec, 5 citronů na šťávu, 2 citrony na kůru

 

Do prosáté mouky přidejte moučkový cukr, změklé máslo, nastrouhanou kůru z omytého citronu, dvě rozšlehaná vejce a dužinu z vanilky. Připravte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočinout. Rozválené těsto dejte do formy, děrovacím válečkem utvořte v těstu otvory, ořežte převislé těsto.
Na těsto položte pečící papír nebo fólii a zatižte vhodnou surovinou (fazole). Pečte 10 minut při 180 °C. Citronová poleva: vejce rozšlehejte s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou, přidejte citronovou šťávu a smetanu. Směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Po vyjmutí z trouby odstraňte pečicí papír. Pro křupavější korpus můžete péct dalších 10 minut. Hustou citronovou polevu nalijte na upečené těsto a pečte dalších cca 30 minut při teplotě 120 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete podávat s kopečkem zmrzliny.

 

Bude se vám hodit: