Doba přípravy: 120 min. Náročnost: * Energetická hodnota (kJ): 1765
Ingredience na těsto (4 porce):
4 kg hrubozrnné soli 1 kg brambor 400 ml vody 130 g másla 120 g cibule Olivový olej Listová petržel
V zapékací míse vytvořte 2 cm vysokou základnu ze soli, na ni rozložte brambory a zasypte je zbývající solí.
Mísu položte na rozehřátý gril, uzavřete a pečte 60 minut při 150 °C. Po upečení dejte mísu s brambory stranou a nechte 30 minut odpočinout.
Lístky petržele spařte 2 minuty v horké vodě, spařené lístky sceďte, rozmixujte společně s 80 g rozpuštěného másla a zřeďte vodou (200 ml), ve které se petržel luhovala.
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno, na pánvi rozpusťte 50 g másla s olejem, přidejte cibuli, zlehka orestujte, přilijte 400 ml vody a vařte při nízké teplotě 10 minut do zhoustnutí.
Brambory vyjměte ze solné krusty, oloupejte a vydlabejte. Vydlabané brambory rozdrťte a lžící vytvarujte bramborové nočky, které podávejte s petrželovým olejem a cibulkou. Před podáváním brambory zakápněte olivovým olejem.