Bramborový závin s mákem a švestkami

Sladké i slané, tažené, křehké či listové, plněné až po okraj nebo způsobně uhlazené a pečlivě zarolované… Záviny, chcete-li štrúdly, jsou ve svých nesčetných podobách jednou z nejvděčnějších pečených dobrot. Vyzkoušejte jeden méně tradiční z kuchyně naší babičky.

Budete potřebovat:

Na bramborové těsto:

• 180 g uvařených brambor • 1 vejce • 80 g rozpuštěného másla • 100 g cukru • kůra z 1 citrónu • 1 prášek do pečiva • 220 g polohrubé mouky • 2 lžíce mléka • 1 vejce na potření

Na náplň:

• 200 g švestek • 150 g mletého máku • 200 ml mléka • 2–3 lžíce másla • 1/2 lžičky skořice • 1/2 vanilkového cukru • kůra z 1/2 citrónu • 1 lžíce rozinek namočených v rumu • moučkový cukr dle chuti

Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu mák, vanilkový a moučkový cukr dle chuti (můžete dosladit i později), skořici a pomalu za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše. Do této směsi postupně přimíchejte máslo, citrónovou kůru a rozinky (i s rumem) a nechte vychladnout. Švestky omyjte, přepulte a vypeckujte. Následuje příprava těsta: brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte a zapracujte do nich vejce, máslo, cukr a citrónovou kůru. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a rychle vypracujte pružné těsto. Podle potřeby přidejte pár lžic mléka. Ihned rozválejte (velikost jednotlivých závinů zvolte dle potřeby), potřete makovou náplní, poklaďte švestkami (pokud nejsou příliš sladké, pocukrujte) a zaviňte. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.

 

Bude se vám hodit: