info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyBezlepkové bramborové bábovičky

Bezlepkové bramborové bábovičky

Doba přípravy: 60 min
Náročnost: **

Ingredience:

Těsto:
  • 180g brambor (uvařených, vychladlých, oloupaných a nastrouhaných)
  • 120g cukru krystal
  • 90g bezlepkové mouky
  • 60g vlašských ořechů (mletých nebo drcených)
  • 30g kokosové mouky
  • 8g prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání pečicí formy
Poleva:
  • 160g cukru moučka
  • 60ml 33% smetany
  • 20ml brandy
Žloutky ze všech vajec a cukr vyšlehejte do světlé pěny (bílky si schovejte). Přidejte nastrouhané brambory, sůl, obě mouky, prášek do pečiva, ořechy a vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do žloutkové pěny. Silikonovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto přeneste do pečicí formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Po vychladnutí vyklopte bábovičky z formy. Na polevu vezměte čtvrtinu moučkového cukru a připravte z něj karamel – cukr tedy za stálého míchání pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijte smetanou, přidejte brandy a opět chvíli povařte. Přitom vše stále míchejte. Do ještě horkého karamelu přidejte zbylý cukr a důkladně míchejte, dokud nebude karamelová poleva hladká. Polevou polijte bábovičky.

K přípravě receptu se vám bude hodit