info text
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyBabeta s mákem a ostružinami

Babeta s mákem a ostružinami

Forma koláč DELÍCIA ø 24 cm - obrázek

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 220 g krupicového cukru
  • 100 ml 40% smetany
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce celého máku
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 200 g hladké mouky
  • 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
Na krém a zdobení:
  • 125 g mascarpone
  • 125 ml 33% smetany
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžíce ostružinového pyré           

Postup:

Formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Vejce dejte šlehat do robotu, po 2 minutách přidejte cukr a šlehejte další 3 minuty. Vlijte smetanu a ještě několik minut šlehejte. Postupně přidejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Na závěr vmíchejte v rozpuštěném másle citronovou kůru, mák a vše lehce promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do formy a pečte asi 50 minut. Po vychladnutí zdobte krémem, který připravíte tak, že vyšleháte mascarpone, smetanu (obojí musí být vychlazené) a krupicový cukr do tuhého krému, poté vmícháte vychladlé ostružinové pyré. Na závěr koláč ozdobte po obvodu ostružinami.

Příprava ostružinového pyré: 
Dejte ostružiny s cukrem a dvěma lžícemi vody do kastrůlku a rozvařte na pyré. Propasírujte přes cedník a nechte vychladit. 

NÁŠ TIP: Pro výraznější ostružinovou chuť i barvu krému dejte více pyré, např. 1 celou lžíci. 

S přípravou pomohou: