5 cizokrajných receptů, které hravě zvládnete i doma
V létě je ten správný čas na cestování a objevování nejen nových míst, ale také chutí. Vydejte se na cestu do vzdálených krajin s našimi cizokrajnými recepty. Vybrali jsme pro vás tradiční pokrmy ze Španělska, Francie, Thajska, Itálie a Slovenska, které snadno zvládnete připravit i u vás doma v kuchyni!
Francouzské Créme brulée

- 500 ml vysokoprocentní smetany (31 % a více)
- 1 vanilkový lusk
- 100 g krupicového cukru + trocha na posypání
- 6 žloutků
Thajské nudle Pad Thai

- 250 g rýžových nudlí, nabotnalé a scezené
- 2 lžíce nasekaných opražených burských oříšků
- 2 lžíce sušených nebo čerstvých krevet
- 2 větší vejce
- 2 lžíce rostlinného olej
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1/2 lžičky palmového nebo třtinového cukru
- 1 lžička chilli prášku
- 50 g čerstvých fazolových výhonků
- 2 jarní cibulky
- čerstvé listy koriandru
- měsíčky limety nebo citrónu na ozdobení
Španělská Tortilla de patatas s pečenými paprikami

- 500 g brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 oloupané stroužky česneku
- 300 g nakládaných pečených paprik
- zelené bylinky
- 6 vajec
- 100 ml mléka nebo smetany
- sůl a pepř
Italské tagliatelle s rukolou

Na těstoviny:
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté ji osolte. Čerstvé těstoviny vařte jen 2–4 minuty, poté je sceďte.
Na pánvi na sucho opečte ořechy, získají tak výraznější chuť. Poté je rozmixujte dohromady s ostatními ingrediencemi. Podle chuti dosolte. Podávejte s čerstvými těstovinami a bohatě posypte parmezánem.
- 300 g mouky „semolina“
- 3 vejce pokojové teploty
- 3 lžičky olivového oleje
- 60 g vlašských ořechů
- 3 hrsti rukoly
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, poté ji osolte. Čerstvé těstoviny vařte jen 2–4 minuty, poté je sceďte.
Na pánvi na sucho opečte ořechy, získají tak výraznější chuť. Poté je rozmixujte dohromady s ostatními ingrediencemi. Podle chuti dosolte. Podávejte s čerstvými těstovinami a bohatě posypte parmezánem.
Slovenské halušky se zelím a uzeným

- 800 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 400 g kysané zelí
- 200 g uzené maso nebo slanina
Oškrábané brambory opláchneme, jemně nastrouháme, přidáme celá vejce, mírně osolíme, přidáme polohrubou mouku a směs dobře promícháme. Vypracované těsto propasírujeme pomocí struhadla na halušky do vařící osolené vody. Halušky v hrnci s vroucí vodou lehce promícháme, aby se neslepily, a vaříme je 4–6 minut, dokud nevyplavou. Scedíme a promícháme se zelím a uzeným.
0













