Vařená vejce se používají do salátů, příloh a dalších pokrmů, takže nikdy nepřijdou nazmar. V lednici vám vydrží až 7 dnů, po týdnu je však opravdu spotřebujte. Co z vařených vajec? Připravili jsme pro vás tři ukázkové recepty.
Sendvič s vajíčkovým salátem
Doba přípravy: 10 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu jednoho sendviče.
Ingredience
- 1 velké vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostky
- 1 až 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce řapíkatého celeru nasekaného na malé kousky
- 1 lžíce nadrobno nasekané zelené cibulky (nebo pažitky)
- špetka kari, soli a pepře
- hlávkový salát
- 2 plátky toustového chleba
Postup
- Vejce nakrájené na kostky trochu rozmačkejte vidličkou. Potom ho smíchejte s majonézou, celerem a zelenou cibulkou. A hotový salát nakonec ochuťte kari, solí a pepřem.
- Pokud máte rádi toastový chleba křupavý, opečte ho na grilu v troubě.
- Sendvič vrstvěte tak, že na jeden plátek chleba dáte hlávkový salát, na něj rozetřete vaječnou směs, a nahoru pak položíte druhý plátek chleba.
Bramborový salát
Doba přípravy: 35 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu 4 až 6 porcí.
Ingredience
- 3 až 4 středně velké brambory nakrájené na kostky
- 1/4 hrnku šťávy ze zavařených okurek
- 3 lžíce nadrobno nasekaných okurek
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 hrnku nadrobno nakrájené červené cibule
- 1 až 2 šalotky nakrájené nadrobno
- 1 až 2 vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky
- 1 středně velká mrkev nakrájená na kostičky
- 1/2 červené papriky (buď syrové, nebo pečené)
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- špetka soli a pepře
Postup
- Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě. Vařte je 10 až 20 minut, dokud nebudou měkké. Potom je slijte a nechejte vychladnout.
- Do velké skleněné mísy dejte uvařené brambory a zalijte je šťávou z okurek. Poté do mísy přidejte nadrobno nakrájené okurky, petržel, cibuli, šalotku, vejce uvařená natvrdo, mrkev a červenou papriku.
- V samostatné malé misce si připravte dresink. Smíchejte majonézu s hořčicí a podle chuti do ní přidejte ještě pepř a sůl. A zálivku promíchejte s bramborovou směsí.
Salát Nicoise
Doba přípravy: 55 minut
Poznámka: Ingredience jsou uvedeny na přípravu 6 porcí.
Ingredience na zálivku vinaigrette
- 1/3 hrnku citronové šťávy (případně červeného vinného octa)
- 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžičky nasekaného čerstvého oregana
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka soli a pepře
Ingredience na salát - 2 až 3 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
- 6 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na měsíčky
- 1 a 1/4 kg malých brambor
- 2 středně velké hlávky římského, nebo ledového salátu
- 5 cherry rajčat
- 1 malá červená cibule nakrájená na tenké plátky
- 200 g zelených fazolek nakrájených na 2cm kousky
- 1/4 hrnku oliv
- 1 lžíce kaparů
- 1 lžíce ančoviček
- sůl a pepř
Postup - Připravte si nejprve zálivku. Do uzavíratelné sklenice dejte olej, citronovou šťávu (nebo ocet), šalotku, bylinky a hořčici. Sklenici uzavřete víčkem a zálivku důkladně protřepejte. Potom ji dochuťte ještě solí a pepřem. Do malé mísy pak vložte plátky cibule, pokapejte je 3 lžícemi zálivky a odložte je stranou.
- Poté uvařte brambory tak, aby byly měkké. Ještě teplé je nakrájejte na půlky, případně na čtvrtky. Záleží na velikosti brambor. Uvařené brambory pak vložte do další mísy a přelijte je asi 1/4 hrnku zálivky.
- Během vaření brambor si uvařte ještě zelené fazolky. V menším hrnci přiveďte vodu k varu a do vroucí vody vložte zelené fazolky. Vařte je 3 až 5 minut, aby byly pevné na skus. Potom je slijte a propláchněte studenou vodou, čímž zastavíte proces vaření.
- A jdeme na servírování. Na talíř naaranžujte listový salát, doprostřed dejte tuňáka a okolo něj rajčata a cibuli. Na okraj salátu udělejte kopečky z brambor a zelených fazolek. Potom na salát přidejte ještě vejce, olivy a ančovičky. Vše na závěr pokapejte zbylou zálivkou.
Výše uvedené pokrmy z vajec si oblíbíte, protože jsou chutné a plné zdravých surovin. Vejce jako taková mají vysokou biologickou hodnotu a obsahují velký podíl kvalitních proteinů.