Šparglová sezóna je v plném proudu. Vyberte si z našich receptů pro "Chřesťany"

Pochutnávali si na něm faraoni i Caesar, u nás byl oblíbenou prvorepublikovou pochoutkou. Pak na čas upadl v nemilost coby buržoazní gastronomický symbol a cestu zpět na výsluní si znovu hledá až v posledních letech. Ano, řeč je o chřestu neboli šparglu, jehož sezóna u nás je teď zhruba v polovině. Naučte se ho připravovat s lehkostí a umem kuchařských mágů. 

Ptáte se proč byste měli? Máte k tomu hromadu důvodů. Předně fantasticky chutná, ale také  je plný zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů. Navíc pomáhá na srdce, klouby i zuby a protože obsahuje jen minimum kalorií, skvěle se po něm hubne. Správně připravený je krásně křupavý a co víc - na talíři  vypadá mimořádně esteticky. Zkrátka dokonalá zelenina :-)

Chřestový krém

Lahodná polévka ze zeleného chřestu se smetanou s chutí a vůní muškátového oříšku, citronu a petrželky

OCHUTNAT

Chřest v kaviárovém krému s krevetami

Úzasný recept ze zeleného chřestu s nádechem exotiky doplněný pórkem. Skvělý třeba jako teplý předkrm.

VYZKOUŠET

Brambor s chřestem a uzeným lososem

Vyzkoušejte kombinaci bílého chřestu, uzeného lososa a brambor v originálním receptu našeho šéfkuchaře.

PŘEJÍT NA RECEPT

Chřest na grilu s omáčkou miso

Výtečný grilovaný bílý a zelený chřest z pořadu Tescoma s chutí inspirovaný receptem kuchařského mága Davida Changa.

PUSTIT NA VIDEU

Chřest se ale skvěle hodí i do spousty jiných dobrot. Nejčastěji se přidává do rizota, do salátů a zapečených jídel, skvělý je také v pomazánkách i smažený v trojobalu. Stačí ho předtím krátce povařit ve vodě se lžičkou másla a trochou citronové šťávy, a to ideálně nastojato, aby konce čouhaly z vody ven a zůstaly na talíři křupavé. Zelený chřest vaříme 2-3 minuty, ale čerstvý lze použít i syrový. Bílý chřest před vaření oloupeme a vaříme 5-8 minut podle troušťky stonků tak, aby byl al dente. Vývar nevylévejte, bude se vám hodit pro přípravu polévky nebo k podlití rizota. 

Jak poznáte, že je čerstvý

Čerstvě sklizený bílý chřest se nedá ohnout a praskne, čili gumovým exemplářům se obloukem vyhněte. U zeleného však není mírný ohyb na škodu. Obecně má čerstvý chřest pevné, sevřené hlavičky, které jsou na povrchu lesklé. Při nařiznutí ze stonků vytéká bílá míza a pokud o sebe výhonky třete, tak vržou. Na řezu pak čerstvý svazek není okoralý a měl by vonět. Tak se nebojte k němu v obchodě nebo na trhu řádně přičichnout :-).